JUNKEROV POSLEDNJI GOVOR NA ČELU EVROPSKE KOMISIJE: Volim Evropu i voleću je zauvek!  (VIDEO)
Foto: Reuters, EPA

IZVEŠTAJ O STANJU UNIJE

JUNKEROV POSLEDNJI GOVOR NA ČELU EVROPSKE KOMISIJE: Volim Evropu i voleću je zauvek! (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker pozvao je Evropsku uniju (EU) u svom govoro o Stanju Unije da pokaže veće jedinstvo u svim oblastima unutrašnje i spoljne politike.

"Kada smo ujedinjeni, mi, Evropljani, smo sila bez koje se ne može", rekao je Junker, koji se poslednji put obraća javnosti kao šef EK.

On je u redovnom godišnjem obraćanju Evropskom parlamentu naglasio važnost većeg jedinstva EU.

"Samo jaka i snažna EU u stanju je da odbrani svoje građane od klimatskih promena, terorizma, da ima uticaj na globalnoj trgovisnskoj sceni, u oblasti digitalizacije", naveo je on i ocenio da je EU danas garant mira.

"Kontinent uliva mir zahvaljujući EU", rekao je i pozvao na borbu protiv nacionalizma, koji "ne traži rešenja već krivce". Govoreći o stanju EU u 2018. godini, predsednik EK je podsetio da je Evropa u velikoj meri prevazišla ekonomsku i finansijsku krizu i postala globalna ekonomska sila". On je pozvao na jačanje Ekonomske i monetarne unije kako bi i zajednička valuta evro bila jača.

On je ukazao da voleti Evropu znači voleti njene nacije i skrenuo pažnju da je patriotizam vrlina, a da je "neobuzdani nacionalizam otrov".

"Recimo ne nezdravom nacionalizmu i prihvatimo prosvetljeni patriotizam", rekao je Junker.

Junker se dotakao i rak rane EU, a to je migrantska politika. On se založio za otvorenu EU, koja "ne okreće leđa drugima pogotovo ne onima koji pate" i pozvao na "balansiranu reformu migracione politike" i kompromis unutar EU jer "trenutna rešenja u toj oblasti nisu dovoljna".

On je najavio da će EU poslati dodatnih 10.000 ljudi na svoje granice i pozvao je na borbu protiv ilegalne migracije, povratak onih koji su nelagalno ušli na teritoriju EU, ali i na otvaranje legalnih migracionih puteva.

"Potrebna nam je kvalifikovana radna snaga", poručio je Junker.

Govoreći o Bregzitu, on je ponovio da poštuje odluku Velike Britanije da napusti Uniju, ali da duboko žali zbog toga. Takođe je poručio da niko ko napusti EU ne može da ostane deo jednstvenog tržišta. Posebno je naglasio važnost rešavanja pitanja granice sa Irskom, ali i budućih odnosa.

"Posle 29. marta 2019. godine Velika Britanija neće biti bilo koja treća zemlja već blizak prijatelj i partner EU", zaključio je on. Šef EK se založio i za slobodu medija i odbranu vladavine prava u EU, a pzvao je i na ukidanje dosadašnje prakse letnjeg računanja vremena.

"Volim Evropu i uvek ću je voleti", zaključio je Junker.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track