Najnovije vesti

PAPA NA SICILIJI O PRVOM MUČENIKU KOZA NESTRE, SVEŠTENIKU KOJI DOBIO METAK U ČELO: Ne može se biti mafijaš i verovati u Boga!
Foto: Reuters / Vatican Media

MISA U PALERMU

PAPA NA SICILIJI O PRVOM MUČENIKU KOZA NESTRE, SVEŠTENIKU KOJI DOBIO METAK U ČELO: Ne može se biti mafijaš i verovati u Boga!

Planeta
17:05h

Mafijaši ne žive kao hrišćani, izjavio je danas poglavar Rimokatoličke crkve Franja u poseti Palermu na obeležavanju 25 godina od smrti sveštenika kojeg je ubila mafija.

"Ne može se verovati u Boga i biti mafijaš. Oni koji su mafijaši ne žive kao hrišćani", rekao je papa na misi održanoj na otvorenom u Palermu.

Franja je misu u potpunosti posvetio svešteniku siromašnih Đuzepeu Puljiziju, "prvom mučeniku Koza nostre", poznate sicilijanske mafije.

Puljizi je ubijen metkom u čelo 15. septembra 1993. godine. Imao je 56 godina.

Papa je rekao da je sveštenik znao šta rizikuje besedama protiv droge i mafije, ali je takođe znao da je "prava opasnost u životu ne preuzimate rizike i životariti".

foto: Reuters / Vatican Media

Sveštenik je ubijen samo par meseci pošto je Siciliju posetio tadašnji papa Jovan Pavle II, koji je u propovedima tražio da sveštenici podstaknu svoje vernike protiv mafije.

Puljizi je ohrabrivao mlade, posebno one bez posla koje je Koza Nostra najlakše mobilisala, da okrenu leđa kriminalu.

Sveštenik je beatifikovan 2013. na svečanoj ceremoniji u Palermu gde je službovao u siromašnim četvrtima koje su bile pod najjačim udarom mafije.

Kurir.rs / Beta

Foto: Reuters / Vatican Media

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...