TRAMP OTKAČIO POLJSKU: Nisam za Severni tok 2, ali neću sprečavati njegovu izgradnju
Foto: Reuters

HLADAN TUŠ ZA VARŠAVU

TRAMP OTKAČIO POLJSKU: Nisam za Severni tok 2, ali neću sprečavati njegovu izgradnju

Planeta -

VARŠAVA - Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je u susretu sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom u utorak u Vašingtonu ruski gasovod Severni tok 2, ali je rekao i da SAD neće izaći u susret poljskim vlastima i sankcijama zaustaviti ruski projekat.

"Ne planiramo to (sankcije). Jednostavno smatramo da je veoma nesrećno što Nemci plaćaju milijarde dolara za isporuke gasa iz Rusije. I verujte mi da se to nemačkim građanima ne sviđa", kazao je Tramp posle sastanka.

Za ovaj hladan tuš saznao je državni Poljski radio zahvaljujući novinaru koji je postavio Trampu u Beloj kući pitanje o eventualnim sankcijama.

Zvanična Varšava od početka je protiv izgradnje ruskog gasovoda na dnu Baltika i njegovog proširenja Severni tok 2, između ostalog zato što time ruske isporuke u Zapadnu Evropu zaobilaze teritoriju Poljske, ali i Ukrajine i Slovačke.

Šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič, koji je u julu tvrdio da SAD razmatraju da preko sankcija blokiraju izgradnju Severnog toka 2, rekao je za Poljski radio da nije razočaran jer je važno pre svega to što je Tramp potvrdio da je kritički raspoložen prema projektu Severni tok 2.

Kurir.rs/Beta

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track