Najnovije vesti

LOVAC NA PLANETE OTKRIO NOVU SUPERZEMLJU: Revolucionarni pronalazak u svemiru!
Foto: Profimedia

NASA POTVRDILA

LOVAC NA PLANETE OTKRIO NOVU SUPERZEMLJU: Revolucionarni pronalazak u svemiru!

Planeta

Najnoviji lovac na planete, koga je NASA u aprilu lansirala u svemir, po imenu TESS, već je uspeo "da se pohvali" prvom planetom koju je otkrio.

NASA je u ponedeljak objavila fotografiju južnog neba na kojoj se mogu videti na stotine hiljada zvezda, koje će naknadno biti analizirane u potrazi za tragovima prolaska planeta ispred njih.

Reč je o prvoj fotografiji koju su snimile sve četiri kamere satelita, koja prikazuje područje koje će biti analizirano. To je, međutim, samo bilo zagrevanje.

Stručnjaci NASA su potom objavili nacrt rada koji za temu ima prvu planetu koju je otkrio TESS. Oni navode da je u pitanju Superzemlja koja se nalazi u orbiti zvezde Pi Mense, udaljenoj 60 svetlosnih godina,

NASA je u postu na Tviteru potvrdila otkriće potencijalnog kandidata za upis na listu planeta. Inače, novootkriveno nebesko telo oko svoje zvezde obiđe (orbitira) za 6,3 dana.

Otkriće ove Superzemlje očekuje dodatne analize i potvrde.

Superzemlja, međutim, nije sama. Nedaleko od nje se nalazi još jedna džinovska planeta, 10-ak puta veća od Jupitera, kojoj je potrebno 2.100 dana da orbitira.

Još jedan rad, objavljen u sredu, pominje otkriće još jednog novh otkrića u svemiru - zvezde LHS 3844 udaljene 49 svetlosnih godina. Njena planeta je dobila oznaku LHS 3844b, a svoju zvezdu obiđe za samo 11 sati.

 

Kurir.rs/ B92

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...