DANSKI BANKAR POSTIGAO NESLAVAN REKORD: Preko Estonije oprao 200 milijardi evra, vlasti u šoku sumnjaju i na Rusiju
Foto: Profimedia

alavo

DANSKI BANKAR POSTIGAO NESLAVAN REKORD: Preko Estonije oprao 200 milijardi evra, vlasti u šoku sumnjaju i na Rusiju

Planeta -

Direktor najveće danske banke Danske Bank Tomas Borgen uspeo je u prilično ambicioznoj nameri – da proneveri 200 milijardi evra.

Jer, istraga je prekjuče utvrdila da su kroz malu estonsku podružnicu te danske banke prošlo plaćanja u vrednosti oko 200 milijardi evra od kojih je popriličan broj označen sumnjivim. Borgen nije lično preuzeo krivicu nego je podneo ostavku na osnovu komandne odgovornosti.

Danske Bank posluje širom sveta. I pro tome Estonija graniči s Rusijom koja je, kako znamo, pod sankcijama. Banka je na udaru kritika i zbog manjka transparentnosti jer zasad ne otkriva koliko je zapravo novca oprano i ko je zapravo odgovoran za takve propuste.

"Razočaravajuće je da su se transakcije godinama događale. Vrlo je verojatno da se u većini slučajeva radi o pranju novca, a to je naprosto znatno ispod standarda Danske Banka", rekao je danski ministar privrede Rasmus Jarlov.

U estonskoj podružnici je registrovano oko deset hiljade korisnika iz 90 različitih zemalja uključujući Rusiju, Veliku Britaniju, Britanskih Devičanskih ostrva i Finske kao zemlje iz kojih dolazi najviše klijenata, a trećina je otvorila račune korisnicima 2007.

Kurir.rs/Večernji.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track