FRANCUZI OKREĆU LEĐA SVOM PREDSEDNIKU: Makronov rejting nikad gori!
Foto: EPA

STRMOGLAV POPULARNOSTI

FRANCUZI OKREĆU LEĐA SVOM PREDSEDNIKU: Makronov rejting nikad gori!

Planeta -

PARIZ - Popularnost francuskog predsednika Emanuela Makrona opala je ovog meseca, pokazali su rezultati najnovije ankete.

Ovo je, navodi Rojters, dodatno otežalo rad njegovoj administraciji, koja se suočava sa problemima nastalim usled odlaska nekih ministara iz kabineta i skandala sa Makronovim telohraniteljem.

Samo 29 odsto ispitanika ovog meseca je kazalo da je zadovoljno radom francuskog predsednika, što je za 34 odsto manje u odnosu na avgust i 39 odsto manje u odnosu na jul, pokazuju rezultati ankete agencije Ifop, objavljeni u francuskom nedeljniku "Žurnal du dimanš".

Makronova popularnost je loša u većini anketa, navodi agencija i podseća da je on 2017. godine pobedio na izborima sa 66,1 odsto glasova, za svoj reformističkog projekat za modernizaciju druge po redu najveće sile evrozone.

Međutim, veliki broj glasača, među kojima su konzervativni penzioneri i oni sa nižim primanjima, žale se da njegova politika koristi većinom kompanijama i bogatijem stanovništvu.

Francuski predsednik je prošle nedelje kritikovan i zato što je jednom nezaposlenom muškarcu kazao da bi mogao da nađe posao da je to pokušao.

Makron se prošlog meseca suočio s iznenadnom ostavkom ministra ekologije Nikole Iloa, popularnog bivšeg aktiviste i TV voditelja, osim toga, 18. septembra, ministar unutrašnjih poslova Žerar Kolom, jedan od najbližih saradnika francuskog predsednika, najavio je da će se kandidovati za gradonačelnika Liona 2020. godine.

Kurir.rs/Tanjug

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track