JEFTINIM SEKSOM DO VRHUNSKIH ŠPIJUNA: Kina optužila Tajvan za zloupotrebu studenata koji dolaze na razmenu (VIDEO)
Foto: Profimedia

lukavo

JEFTINIM SEKSOM DO VRHUNSKIH ŠPIJUNA: Kina optužila Tajvan za zloupotrebu studenata koji dolaze na razmenu (VIDEO)

Planeta -

U sklopu velike medijske kampanje koja ističe navodne tajvanske špijunske aktivnosti, Kina je optužila tajvanske obaveštajne agencije da na sve moguće načine, pa čak i putem seksualnih manipulacija, vrbuju studente na razmeni u špijunsku delatnost sa ciljem infiltriranja i sabotiranja, piše CNN.

“(Tajvanski špijuni) koriste novac, ljubav, zavođenje i internetska sastanke kako bi razvili špijune u kontinentalnoj Kini i izgradili špijunsku mrežu… Izuzetno je pokvareno koristiti studente za špijuniranje”, tvrdi se u izveštaju državnog medija CCTV.

Tako je, prema državnom mediju, navodno jedan 18-godišnji kineski student na razmeni u Tajvanu preobraćen u špijuna nakon što je upao u seksualnu vezu s tajvanskim špijunom. Tokom godina, u zamenu za 45000 jena, student je prosledio oko stotinjak informacija vezanih za nauku i tehnologiju nacionalne obrane.

U medijskom ratu koji je u subotu pokrenula Kina tvrdi se da su tajvanske obaveštajne službe počinile “moralni zločin” jer studentima, koji su trebali doći da studiraju u Tajvan kako bi imali bolju budućnost, uništavaju živote, hvatajući ih u zamke špijunskih igara.

Naloženo je da izveštaj državnog medija CCTV-a moraju da pogledaju svi na radnim mestima i univerzitetima u Kini.

U glavnom gradu Tajvana, Taipeiju, odlučno odbacuju optužbe za koje tvrde da samo doprinose većem nerazumevanju i sumnji dve vlade. Ne samo to, već optužuju Peking da se služi medijskom propagandom za namerno zaustavljanje kineskih studenata u odlasku na studije u Tajvan.

Podsetimo Komunistička Partija Kine smatra da je teritorija Tajvana deo Kine, a Tajvan teži potpunoj formalnoj nezavisnosti.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track