Najnovije vesti

PRVE FOTOGRAFIJE SA ASTEROIDA STIGLE NA ZEMLJU: Ova misija otkriva kako je nastala naša planeta! (FOTO)
Foto: Printscreen/ Twitter

NEVIĐENO!

PRVE FOTOGRAFIJE SA ASTEROIDA STIGLE NA ZEMLJU: Ova misija otkriva kako je nastala naša planeta! (FOTO)

Planeta

Dva mala rovera koja je japanska svemirska letelica "Hajabusa 2" u petak uspešno spustila na asteroid Rijugu, poslali su prve fotografije i podatke sa udaljenog svemirskog tela, u okviru misije koja bi mogla da pruži naznake o nastanku Sunčevog sistema i razvitku same naše planete.

Dva mala robota teška oko kilogram, opremljena kamerama, kretaće se oko svemirskog stenovitog tela Rijugu, prečnika jednog kilometra, koje ima slabu gravitaciju - što znači da će roveri moći da "skakuću" po njemu, mere temperaturne vrednosti i prave snimke njegove površine.

"Oba rovera su u odličnom stanju", objavila je japanska kosmička agencija, uz prve fotografije sa Rijugua.

Asteroid, oblika dijamanta i tamne površine, okreće se oko svoje ose jedanput svakih sedam i po sati.

Ovo je, inače, prvi put da je kosmički brod uspeo da spusti robotske rovere na površinu jednog asteroida, napominje britanski medijski servis.

Asteroidi su u osnovi preostali materijal koji potiče od formiranja Sunčevog sistema, pre 4,6 milijardi godina.

Ispod negostoljubive površine, veruje se da asteroidi sadrže veliko bogatstvo informacija o nastanku našeg planetarnog sistema.

"Ocekujemo da je svemirska stena, oblika dijamanta, bogata vodom i organskim materijalima, što će omogućiti naučnicima da bolje razumeju interakciju između materijala od kojeg je sastavljena Zemlja i razvitak njenih okeana i života na njoj. Time ćemo dalje razviti nauku o Sunčevom sistemu", saopštila je japanska kosmička agencija.

Krajem oktobra, "Hajabusa-2" spustiće se na površinu asteroida Rjugu, oko 280 miliona kilometra od Zemlje, kako bi sakupila uzorke stena tla.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Printscreen/ Twitter

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...