IRANSKA REVOLUCIONARNA GARDA GRMI: Osveta za napad na vojnu paradu biće SMRTONOSNA I NEZABORAVNA!  (VIDEO)
Foto: Reuters

ŽESTOKE PRETNJE

IRANSKA REVOLUCIONARNA GARDA GRMI: Osveta za napad na vojnu paradu biće SMRTONOSNA I NEZABORAVNA! (VIDEO)

Planeta -

TEHERAN - Iranska Revolucionarna garda zapretila je "smrtonosnom i nezaboravnom" osvetom za napad tokom vojne parade u Iranu, u kojem je ubijeno 25 osoba, među kojima i 12 pripadnika te elitne iranske jedinice.

Istovremeno, Teheran je optužio zemlje Persijskog zaliva za pružanje podrške napadačima.

"Uzimajući u ozbir celokupno znanje (garde) o centrima raspoređivanja lidera kriminalnih terorista... oni će se suočiti sa smrtonosnom i nezaboravnom osvetom u bliskoj budućnosti", upozorava se u saopštenju Revolucionarne garde, koje su sinoć preneli iranski državni mediji.

1 / 12 Foto: Reuters

Komandanti Revolucionarne garde optužili su za napad ekstremiste koje obučavaju zemlje Persijskog zaliva i Izrael, a podržavaju SAD.

Prethodno je Amak, novinska agencija terorističke Islamske države, objavila video-snimak na kom se vide trojica muškaraca u vozilu kojim su, kako navodi agencija, krenuli da izvrše napad na vojnoj paradi u Iranu.

Na snimku, objavljenom dan posle napada u iranskom gradu Ahvazu, dvojica muškaraca govore na arapskom jeziku o džihadu, dok se treći obraća na persijskom jeziku, nagoveštavajući da su njihova meta pripadnici iranske Revolucionarne garde.

Muškarac sa bezbol kapom, na kojoj se nalazi nešto što izgleda kao logo Revolucionarne garde, govori o predstojećem napadu na farsiju (persijskom jeziku).

foto: Printscreen Facebook

"Mi smo muslimani, oni su kafiri (nevernici). Uništićemo ih snažnim napadu u gerilskom stilu", rekao je na snimku.

Odgovornost za napad preuzeo je i iranski etnički arapski opozicioni pokret Nacionalni otpor Ahvaza, koji traži odvojenu državu u provinciji Huzestan.

1 / 10 Foto: Reuters

Prekjučerašnji napad na vojnoj paradi, u kom je ukupno ubijeno 25 ljudi, bio jedan od najgorih ikada izvršenih na Revolucionarnu gardu, i pojačao je napetosti između Irana i njegovog regionalnog rivala Saudijske Arabije, koja je tradicionalni prijatelj SAD na Bliskom istoku.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track