Najnovije vesti

ODGOVOR RUSA NA RUŠENJE ILJUŠINA JE BRZ I ŽESTOK: Putin šalje S-300 u Siriju! NOĆNA MORA za Izrael!
Foto: Profimedia

ŠOJGU POTVRDIO

ODGOVOR RUSA NA RUŠENJE ILJUŠINA JE BRZ I ŽESTOK: Putin šalje S-300 u Siriju! NOĆNA MORA za Izrael!

Planeta

Rusija će u naredne dve nedelje predati Siriji savremeni protivvazdušni sistem S-300, potvrdio je danas ministarstvo odbrane Rusije.

Isporuka sistema S-300 je deo odgovora u vezi obaranja ruskog aviona "Iljušin-20".

 

U roku od dve nedelje Rusija će dovršiti isporuku Damasku sistema protivvazdušne odbrane S-300 koji je prethodno obustavljen na zahtev Izraela, kao deo odgovora na pad ruskog aviona usred izraelskog vazdušnog napada na Siriju.

Damask je kupio ovaj sistem  pre nekoliko godina, ali nikada nije isporučen.

 

"2013. godine, na zahtev izraelske strane, suspendovali smo isporuku Siriji sistema S-300 koji je bio spreman da se pošalje", navodi se u saopštenju.

 

"Situacija se promenila, ali ne zbog naše krivice."


Rusija će snabdevati oružje sirijskoj strani kao deo odgovora na pad ruskog letelice Il-20 usred izraelskog vazdušnog napada na teritoriju Sirije, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

 

Podsećamo, ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je 17. septembra u 23.00 časa po moskovskom vremenu izgubljena veza s ruskim avionom "Il-20" koji se vraćao u avio-bazu Hmejmim.

 

Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, skrivajući se iza ruskog aviona, izraelski piloti su letelicu izložili napadu sirijske PVO. Avion je oboren raketom iz sistema Es-200 pri čemu je poginulo 15 ruskih vojnika.

 

PESKOV: S-300 u Siriji za bezbednost ruske vojske


Odluka Rusije da opremi Siriju sa raketnim sistemom S-300 ima za cilj da poveća bezbednost ruske vojske, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov i dodao da ona nije usmerena protiv ijedne treće zemlje.

 

"Trebalo bi svima da bude jasno da ruske akcije imaju za cilj da obezbede bezbednost svojih trupa i neophodne su. Zbog toga se, i u ovom slučaju, Rusija rukovodi ovim interesima. Ove akcije nisu usmerene protiv bilo koje treće zemlje, već da zaštite naše trupe", rekao je Peskov.

 

Kurir.rs/Tanjug/RT

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...