Najnovije vesti

TRAMP PREDSEDAVA SAVETOM BEZBEDNOSTI UN: Očekuje se rekord gledanosti sednice! RUSKI ambasador poručuje: Ushićen sam!
Foto: EPA / Jason Szenes

tema će biti zabrana oružja za masovno uništenje

TRAMP PREDSEDAVA SAVETOM BEZBEDNOSTI UN: Očekuje se rekord gledanosti sednice! RUSKI ambasador poručuje: Ushićen sam!

Planeta

Američki predsednik Donald Tramp predsedavaće u sredu Savetom bezbednosti UN, a ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli smatra da će to biti do sada najgledanija takva sednica.

Tramp je predsedavao sastancima upravnih odbora, kabineta i učestvovao u televizijskim rijalitima, ali ove sedmice će u okviru aktivnosti tokom zasedanja Generalne skupštine UN, on na sednici SB UN kritikovati Iran, navodi Rojters.

 

Šef Bele kuće će moći da predsedava Savetu bezbednosti pošto SAD ovog meseca predsedavaju tom 15-članom izvršnom telu UN.

foto: EPA / Jason Szenes

"Sigurna sam da će to biti najgledanija sednica Saveta bezbednosti ikada do sada", rekla je Hejlijeva novinarima.

 

Na pitanje šta misli o predstojećem Trampovom predsedavanju Savetu bezbednosti, ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja je uz osmeh rekao: "Ushićen sam".

foto: EPA / Jason Szenes

Međutim, uprkos nepredvidljivoj Trampovoj prirodi, neke diplomate ne očekuju performans nalik rijalitiju u Savetu bezbednosti gde će skoro svaku članicu predstavljati premijeri ili predsednici, izuzev Rusije i Kine koje će reprezentovati najverovatnije ministri.

 

"Mislim da uopšte neće biti toliko zabavno", rekao je jedan visoki diplomata UN koji je želeo da ostane anoniman.

 

Čaki i ako ga ne vole, kaže on, šefovi država i vlada u javnosti kad se sastanu sa predsednikom SAD trudiće se da ostave dobar utisak.

Rojters navodi da je redak slučaj da se SB UN, uspostavljen 1945. godine prilikom osnivanja svetske organizacije, sastane na nivou šefova država ili vlada.

 

Biće ovo treći put da Savetu bezbednosti predsedava predsednik SAD, pošto je to dvaput učinio Trampov prethodnik Barak Obama - 2009. i 2014. godine. U oba slučaja tema je bila zabrana nuklearnog oružja i terorizam, a SB UN je usvojio rezolucije tim povodom.

Hejli sada kaže da nije da na predstojećoj sednici bude usvoji neka rezolucija. Tema sastanka će biti zabrana oružja za masovno uništenje.

 

Uloga predsedavajućeg SB UN je uglavnom administrativna i neutralna. On je zadužen za zakazivanje i vođenje sednice i informisanje članica na datu temu.

 

On je dodao da ne veruje da će se tom prilikom čuti nešto intrigantno.

 

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Jason Szenes

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...