ERDOGAN PORUČIO UN: Ako se ne rekonstruišete, bićete organizacija poznata po neuspehu!
Foto: EPA

ne zadovoljavaju očekivanja čovečanstva

ERDOGAN PORUČIO UN: Ako se ne rekonstruišete, bićete organizacija poznata po neuspehu!

Planeta -

Turski predsednik, Redžep Tajip Erdogan, rekao je danas da Ujedinjene nacije rizikuju da postanu organizacija "poznata po neuspehu" ukoliko se ne rekonstruišu, naročito kad je reč o Savetu bezbednosti.

"Ujedinjene nacije gube sposobnost da zadovolje očekivanja čovečanstva kroz mir i blagostanje", rekao je Erdogan u govoru na zasedanju Generalne skupštine, a kao primere je naveo Bosnu, Ruandu i muke Palestinaca.

"Verujemo da, kada kažemo da je svet veći od samo pet zemalja, postajemo glas zajedničke svesti čovečanstva", poručio je on, misleći na SAD, Kinu, Rusiju, Francusku i Britaniju - pet stalnih članica Saveta bezbednosti koje jedino imaju pravo veta.

Erdogan je rekao i da Turska ne može da ćuti pred korišćenjem sankcija kao oružja u trenutku kada je ta zemlja u veoma zategnutim odnosima sa SAD zbog sudbine hrišćanskog sveštenika koji je u zatvoru u Ankari.

"Niko od nas ne može da ćuti pred samovoljnim otkazivanjem trgovinskih sporazuma i korišćenjem ekonomskih sankcija kao oružja. Mi smo za rešavanje problema kroz konstruktivan dijalog, na ravnoj nozi", zaključio je Erdogan.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track