BOLTON ZAPRETIO IRANU DA ĆE IH RAZBUCATI: Čeka vas pakao ako naškodite Americi! (VIDEO)
Foto: Reuters

OPASNA RETORIKA

BOLTON ZAPRETIO IRANU DA ĆE IH RAZBUCATI: Čeka vas pakao ako naškodite Americi! (VIDEO)

Planeta -

NJUJORK - Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton upozorio je iranske vlasti da ih "čeka pakao" ako naškode Sjedinjenim Američkim Državama, njihovim građanima ili saveznicima.

Boltonovo upozorenje usledilo je nekoliko sati pošto je predsednik SAD Donald Tramp optužio Iran da seje "haos, smrt i uništenje" po Bliskom istoku, a iranski predsednik odgovorio kritikujući Trampovu administraciju zbog pokazanog neprijateljstva.

Bolton je juče na konferenciji o Iranu u Njujorku rekao da će se "ubilački režim" "mula u Teheranu" suočiti s teškim posledicama ako nastave da "lažu, varaju i obmanjuju", prenosi danas Bi-Bi-Si.

"Ako radite protiv nas, naših saveznika ili naših partnera, ako naškodite našim građanima, zaista vas čeka pakao. Moja poruka je jasna - motrimo na vas i gonićemo vas", upozorio je on.

Bolton je zaključio da Iran ne poštuje svoje susede i granice, a ni suverena prava država, već da iranski lideri "pljačkaju resurse zemlje kako bi se oogatili i širili haos po Bliskom istoku i znatno šire".

Danas će Tramp predsedavati sastanku Saveta bezbednosti UN posvećenom Iranu i neširenju nuklearnog oružja. Inače, SAD su nedavno uvele sankcije Iranu nakon što su se povukle iz nuklearnog sporazuma koji je 2015. postignut između Teherana i velikih sila, a kojim su nuklearne aktivnosti Irana ograničene u zamenu za ublažavanje ranije uvedenih sankcija.

Rohani je juče u Njujorku poručio da bi dijalog trebalo da počne obustavljanjem pretnji i, kako je naveo, "nepravednih sankcija", dodavši da nijedna zemlja ne može da se silom dovede za pregovarački sto.

"SAD međunarodne odnose shvataju na autoritaran način. Smatraju da moć znači pravo. Njihovo shvatanje moći, pod kojom ne podrazumevaju pravni i legitimni autoritet, odražava se u siledžijstvu i nametanju", rekao je Rohani.

Iran je Trampa optužio da vodi "psihološki rat" protiv Teherana, a poriče bilo kakvu umešanost u terorizam, tvrdeći uporno da je iranski nuklearni program u potpunosti mirnodopski.

Kurir.rs/Tanjug

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track