TIHI AMERIČKI RAT U AFRICI: U ovoj zemlji su vojnici SAD prisutni već 7 godina, i nema nade da će uskoro izaći iz nje (VIDEO)
Foto: YT Printscreen

samo savetnici

TIHI AMERIČKI RAT U AFRICI: U ovoj zemlji su vojnici SAD prisutni već 7 godina, i nema nade da će uskoro izaći iz nje (VIDEO)

Planeta -

Prošlog meseca portparol Afričke komanda vojske SAD (AFRIKOM) potvrdio je u izveštaju da su marinci SAD bili angažovani protiv Al Kaide u neimenovanoj severnoafričkoj zemlji.

Komanda je takođe rekla da je Jedinica za specijalne operacije mornarice angažovana na trodnevnom treningu, savetovanju i operaciji pomoći u toj zemlji. Međutim, naknadna istraživanja i analize snažno ukazuju na američko učešće mnogo dublje. U stvari samo jedna zemlja odgovora opisu - to je Tunis koji se već sedam godina bori protiv islamističke pobune.

U toku jedne bitke sa islamistima marinci su bili angažovani kao podrška lokalnim snagama, pre svega iz vazduha, ali kada je tunižanski vojnik koji je pucao iz mitraljeza u helikpoteru bio ranjen, a zamenio ga je merinac. Ovo nije bilo spomenuto u lokalnim medijima.

Bika je dobijena i zaplenjeno dosta naoružanja uključujući i austrijske puške i ogromnu količinu municije.

Sjedinjene Države su vojno prisutne u Tunisu najmanje četiri i po godine, pa je verovatno da su događaji iz bitke kod Maunt Semama izolovani incident ograničen na puku savetodavnu ulogu, jer portparol AFRICOM-a tako tvrdi.

Borba koja je ukljućila trupe SAD pre svega ima za cilj da istera islamiste iz njihovog planinskog skrovišta na Maunt Semi. Tek je ova akcija rezultirala otkrivanjem informacija o odlukovanju za hrabrost dva marinca SAD koj su se istakli u bici.

Od revolucije 2010. godine, Tunis je nosio teret očekivanja kao regionalni model za demokratiju, u zemkji se osporava se izgradnja političkog konsenzusa, ekonomija je u kolapsu, a narod želi napredak i rastu bezbednosni izazovi.

U tom kontekstu, SAD je nastojala da održi klimavu demokratsku tranziciju pre svega kroz podršku vojsci, koja je dobila stalno povećanje pomoći od 2014. do 2017. godine. Tunis sada prima više pomnoći iz SAD za odanu nego bilo koja koje druge zemlje Severne Afrike, osim Egipta.

Vojno prisustvo SAD počelo je od februara 2014. godine, kada je Pentagon rasporedio više od deset vojnika specijalnih operacija u udaljenu bazu u zapadnom Tunisu. Tunizijski vojnici su u pratnji američkih vojnih savetnika su bar jednom prilikom otkrili i posmatrali kamp islamista u Kaserinu.

U godinama nakon toga, vazduhoplovna komponenta AFRICOM-a često je obavljala obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije širom Tunisa iz baza Sigonela i Panteleria u Italiji.

Kurir.rs/National Interest

Foto: YT Printscreesn

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track