Najnovije vesti

TRGOVINSKI RAT SAD I KINE U PUNOM JEKU: Kineske deonice dramatično padaju, investitori i špekulanti znaju ko će pobediti i evo šta preduzimaju
Foto: EPA, Fonet/AP

signali recesije

TRGOVINSKI RAT SAD I KINE U PUNOM JEKU: Kineske deonice dramatično padaju, investitori i špekulanti znaju ko će pobediti i evo šta preduzimaju

Planeta
08:23h

Posle jednog od najdužih i postotno najvećih perioda rasta cena deonica u istoriji, berzanski indeksi u pojedinim zemljama su prestali da rastu, što neki analitičari tumače kao prvi signal nadolazeće recesije.

foto: AP

Američki predsednik Donald Tramp nešto dobro radi. Naime, dok deonice u ostalim razvijenim zemljama stagniraju, u SAD i dalje rastu. U isto vreme kineske deonice su značajno pale, što znači da investitori i špekulanti smatraju da će u trgovinskom ratu između SAD i Kine pobediti SAD. Naime, ako Tramp uspe da smanji američki trgovinski deficit s Kinom koji je 2017. godine iznosio čak 375 milijardi dolara, doći će do povećanja proizvodnje u SAD, što bi trebalo biti dobro za profitabilnost američkih kompanija. S druge strane, ako Kina bude manje proizvoda izvozila u SAD, pašće i profitabilnost kineskih kompanija, zbog čega već sad investitori prodaju njihove deonice.

Investitori se očigledno ne brinu o dolasku recesije, što se može videti iz kretanja cene zlata i nafte. Cena nafte ima tendenciju rasta u dobrim vremenima, a pada u lošim. Rast cene od 16% od početka godine ukazuje na veću potrošnju tog energenta, a veća potrošnja ukazuje i na veću industrijsku aktivnost na globalnom nivou. Cena zlata u 2018. godini je pala, što je takođe znak da se većina učesnika na berzama za sada ne plaši krize.

foto: Reuters

Naime, na početku krize, kada raste rizik bankrota banaka i/ili država, investitori masovno izvlače novac iz deonica, obveznica sa štednje i kupuju zlato, koje se oduvek dokazuje kao sigurna investicija u nesigurnim vremenima. Zbog većeg interesa za kupovinu, u takvim situacijama raste cena žutog plemenitog metala. U dobrim vremenima kada nema straha od bankrota banaka i kada kamatne stope rastu, investitori prodaju zlato i novac stavljaju na štednju, pri čemu cena zlata pada.

Kada su u pitanju kriptovalute, 2018. godina je bila vrlo loša. Cene gotovo svih kriptovaluta su pale, a najvažnija među njima – Bitkoin, izgubila je polovinu svoje vrednosti. Posle rasta od preko 1000% tokom 2017., pad je bio očekivan i verovatno još nije gotov. Naime, gotovo niko od Bitkoin-investitora, koji su se na to tržište uključili u poslednje dve godine, ne planira da svoje tokene koristi za plaćanje. Velika većina investitora je Bitkoin kupila isključivo s ciljem kratkoročne špekulacije koja je godinama donosila ekstremno visoki prinos.

foto: Shutterstock

Rast je sada zaustavljen, a verovatnoća ekstremno visokih zarada se značajno smanjila, i stoga je realno da se očekuje da će se još mnogo vlasnika Bitkoina odlučiti za prodaju i napuštanje tržišta kriptovaluta, što može doprineti nastavku pada cena.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da bez obzira na rast cena američkih deonica i nafte, i pad cene zlata, vlastiti portfelj treba početi pripremati za iduću recesiju. Sadašnji rast traje gotovo celu deceniju i najduži je u istoriji. Uz sve privredne i političke rizike, samo je pitanje vremena kada će se problemi iz jednog žarišta početi širiti svetom i prouzrokovati novu krizu.

To se ne mora dogoditi ove ili čak iduće godine, ali svaka nova iznadprosečno dobra ekonomska vest dovodi nas korak bliže kraju perioda privredne ekspanzije. Pošto svima bude jasno da je kriza stigla, cene deonica i vrednost udela u investicionim fondovima će već biti nekoliko desetina posto niže, dok će cena zlata biti osetno viša od trenutne.

(Kurir.rs/Seebiz, J.Kokanović)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...