ZEMLJA SE SVE VIŠE KLATI - NAUČNICI UPOZORAVAJU: Planeta je van ravnoteže, a ovo je razlog! (VIDEO)
Foto: Profimedia

NASA OTKRILA

ZEMLJA SE SVE VIŠE KLATI - NAUČNICI UPOZORAVAJU: Planeta je van ravnoteže, a ovo je razlog! (VIDEO)

Planeta -

Novo istraživanje pokazalo je da se Zemlja sve više klati dok se okreće oko svoje ose, a naučnici NASA misle da su ljudi bar delimično krivi.

Stručnjaci veruju da otapanje polarnog leda, ubrzano sagorevanjem fosilnih goriva, igra važnu ulogu u izbacivanju Zemlje iz ravnoteže.

Naučnici NASA Laboratorije za mlazni pogon u Pasadeni, Kalifornija, identifikovali su tri glavna faktora koja utiču na rotaciju planete. Prethodno se mislilo da je za blago pomeranje isključivo odgovoran proces poznat kao “glacijalno odizanje”.

Međutim, ovaj proces je suviše spor da bi isključivo bio odgovoran. Nova studija identifikovala je još dva faktora ovih promena, koji igraju jednaku ulogu u uticanju na Zemljinu rotaciju. Prvi od njih je takozvana “konvekcija plašta”. Ovaj proces upravlja kretanje tektonskih ploča na površinu planete, a NASA sada veruje da utiče i na njeno “klaćenje”. Drugi uzrok je topljenje leda, posebno na Grenlandu, koje se računa za 33 odsto efekta klaćenja. Taj proces se ubrzava veštačkim, ljudskim zagrevanjem okoline.

Kurir.rs/ Express.co.uk

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track