TAJNE VATIKANA KOJE CRKVA NIKADA NEĆE PRIZNATI! Dokumenta koja bi mogla da promene svetsku istoriju, dogovor sa mafijom o ubistvu pape... OVO SU SVI DETALJI
Foto: EPA/Claudio Peri

O OVOME IZBEGAVAJU DA GOVORE

TAJNE VATIKANA KOJE CRKVA NIKADA NEĆE PRIZNATI! Dokumenta koja bi mogla da promene svetsku istoriju, dogovor sa mafijom o ubistvu pape... OVO SU SVI DETALJI

Planeta -

Vatikan je svakako jedno od najzanimljivijih i najintrigantnijih mesta na svetu. S populacijom od svega nekoliko hiljada ljudi, ta mala zemlja je jedna od najbogatijih država u istoriji.

Vatikan svoj glamur svakako duguje faktoru "svetosti" samog pape koji vodi zemlju, a on je jedna od retkih poznatih ličnosti koji je poznat baš u celom svetu, a njegov uticaj je ogroman. S puno slave dolazi i puno moći, a brojne teorije zavere ističu snažan uticaj na globalnu politiku, a neki odlaze toliko daleko tvrdeći da je teoriju "Novog svetskog poretka" dizajnirao sam papa.

Ali, na stranu teorije zavere, neke mračne strane katoličke crkve su dokazane, ali o njima se vrlo malo ili pak uopšte ne govori, a otkrivaju da Vatikan nije baš "raj na Zemlji".

1. Vatikan ima jednu od najviših stopa kriminala na svetu

Zanimljivi statistički podaci otkrivaju kako je svaka osoba u Vatikanu povezana sa 1,5 zločina, po čemu se Vatikan nalazi u društvu zemalja s najvećom stopom kriminala.

Ipak, treba naglasiti kako najveći broj zločina nisu nasilna dela, već džeparenje - ponajpre nad ogromnim brojem turista. Osim toga, beleže se i posedovanja droge kao i slučajevi prostitucije. Ono što je najviše problematično je činjenica kako u Vatikanu postoji samo jedan sudija, pravosuđe ne funkcioniše baš najbolje, a kazne su poprilično blage.

2. Najstrašnije ispovesti dolaze od sveštenika

Što se tiče greha, katolički kod nalaže da odlazite lokalnom biskupu kako biste njemu priznali grehe na kako bi se primila epitimija.

Taj scenario odnosi se na većinu situacija, osim ako je neko počinio neki od sledećih grehova - otkrio ispovednu tajnu, ispovedio se vlastitom seksualnom partneru i učestvovao u pobačaju ili ubistvu.

Ta tri greha odnose se isključivo na sveštenike, a "oslobađanje" od njih ne može pružiti lokalni biskup. Za to je zadužen poseban sud, poznat kao Apostolski zatvor, koji je osposobljen za takve, "specijalne" zadatke.

Strašna je činjenica kako se taj sud redovno sastaje punih 830 godina, a njihov rad se drži dalje od javnosti, kao i kazne koje propisuju članovima svojih redova.

3. Žene nikad neće biti sveštenici

Godine 1994. papa Jovan Pavle II izdao je apostolsko pismo Ordinatio Sacerdotalis u kojem je proglasio jednom za svagda da ”Katolička crkva nema nikakva ovlašćenja da podeli sveštenički red ženama i ovoga se definitivno moraju držati svi vernici Crkve”.

foto: AP

Za razliku od pitanja ženidbe sveštenika (koje je moguće promeniti), uvođenje žena u red sveštenika je nešto što se neće dogoditi. To nije tzv. ”stakleno zvono” ili pokušaj Crkve da ograniči delovanje žena.

Naprotiv, to je nepogrešivo priznanje da muškarci i žene imaju drugačije uloge i da je Hrist ustanovio muško sveštenstvo.

4. Opsednutosti je sve više

Procesi proterivanja đavola i demonskih sila vrše se širom sveta u katoličkim zemljama. Ceo proces ima svoja pravila - od istrage dokaza opsednutosti do samog postupka. U Vatikan se najčešće upućuju oni najteži slučajevi, a poznato je kako je papa Jovan Pavle II za vreme svog papinstva sam izvršio tri egzorcizma, a Crkva je u poslednjih deset godina povećala broj aktivnih sveštenika egzorcista u svetu.

5. Vatikan ima tajni arhiv koji bi mogao promeniti svetsku istoriju

Vatikanski tajni arhiv verovatno je jedno od najtajanstvenijih mesta na svetu. Sam arhiv poslednji je dom nekim od najvažnijih dokumenata evropske istorije, a samo odabrani imaju pristup dokumentima.

Deo arhiva nedostupan je čak i papi.

Vatikanski arhiv pravi je lavirint hodnika i polica s knjigama koji se proteže ispod dvorišta Pigna u sklopu Vatikanskog muzeja. Milioni dokumenata o crkvenoj istoriji i crkvenim poslovima skriveni su ispod slojeva betona.

foto: EPA / Massimo Percossi

Vekovima je važila tradicija strogog čuvanja svih spisa, a tek 1881. godine je samo jedan deo arhiva otvoren istraživačima.

Međutim, čak i istraživači koji dobiju pristup, oko 1.000 naučnika svake godine, ne mogu slobodno razgledati sve dokumente. Moraju tražiti tačno određeni dokument i čuvari arhiva im onda daju baš taj dokument i niti jedan drugi.

6. Veštačka oplodnja nije im prihvatljiva

Mnogi katolici koji pate od neplodnosti koriste ovu metodu u nadi da će imati dete, ne bivajući svesni da ovaj postupak Katekizam Katoličke crkve naziva moralno neprihvatljivim (KKC 2377).

7. Mafija i Vatikan su zaista imali dogovor

Ako ste gledali treći nastavak Kuma, možda se sećate mutnog dogovora koji je Vatikan potpisao s mafijom koji je naposletku rezultirao ubistvom pape.

Prema nekima, neka vrsta dogovora zaista je postojala i poslužila je kao inspiracija za film.

Na dan 29. septembra 1978. papa Jovan Pavle I pronađen je mrtav u svom krevetu, tek 33 dana nakon što je postao papa.

Njegova smrt ne samo da je šokirala, već je nametnula javnosti puno pitanja.

Pričalo se kako iza ubistva zaista stoji mafija, a ne srčani udar kako je bila službena izjava Vatikana. Ono što potpiruje te sumnje je činjenica da nikad nije urađena obdukcija, kao i to da je predsednik banke Vatikana otac Pol Marcinkus dao otkaz nakon serije skandale u kojima je banka povezana s mafijom.

Kurir.rs/Express/Foto: EPA, Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track