IZRAELSKI LIST NAHVALIO MOSKVU: Rusko NJET posle obaranja iljušina nas je otreznilo, hvala Rusiji! (VIDEO)
Foto: Profimedia, Printscreen YouTube

otvoreno

IZRAELSKI LIST NAHVALIO MOSKVU: Rusko NJET posle obaranja iljušina nas je otreznilo, hvala Rusiji! (VIDEO)

Planeta -

Posljednjih godina Izrael se "oteo kontroli", neprestano patrolirajući libanskim vazdušnim prostorom i bombardujući područje Sirije, piše dopisnik Haareca Gideon Levi.

Rusija, koja je nakon incidenta sa Il-20 odlučila da pošalje S-300 u Siriju, uspela je da “obuzda” Izrael, pokazujući mu granice onoga što je dozvoljeno, piše novinar izraelskog lista.

Neko je postavio granicu koju je Izrael kršio godinama. Po prvi put u mnogo godina još nijedna država nije dala do znanja Izraelu da njegov uticaj ima svoje granice i da nije normalno da čini ono što poželi, da nije jedini akter u igri koga će Amerika uvek moći da štiti i da se šteta ne može praviti beskonačno”, piše Levi.

Prema novinaru, Izrael su potrebna treba takva ograničenja.

“Poslednjih godina su arogancija i geopolitička situacija omogućili Izraelu da se otme kontroli. Njegovi avioni su mogli da patroliraju libanskim prostorom kao da je njihov i bombardovati Siriju. Njegove trupe povremeno uništavaju Gazu i drže je u beskrajnoj opsadi, a uz sve nastavlja da okupira zapadnu obalu reke Jordan”, piše Levi, ogorčen politikom aktuelnog sastava Kneseta i vojnog vrha na čelu s Avigdorom Libermanom.

“Iznenada je neko ustao i rekao: “Pa, prekinite s tim. Svega je previše, barem u Siriji.” Hvala ti majko Rusijo za obuzdavanje deteta koje duže vreme nije imalo mira”, naglašava autor članka.

Prema njegovim riječima, ruski odgovor je izazvao konsternaciju u Izraelu, ali je zemlji pokazao “kako se odgovorna odrasla osoba može obuzdati”.

Uostalom, već decenijama se Izrael nije suočio sa ovakvim “čudnim fenomenom”.

Blumberg podseća da su u proleće sadašnji i bivši izraelski zvaničnici pretili da će bombardovati sisteme S-300, ako ih Rusija isporuči Siriji. “Ali su se sada glasovi onih koji su govorili s praznom puškom smirili”, primećuje Levi.

Prema mišljenju izraelskog novinara, svaka država ima pravo na posedovanje protivvazdušne odbrane, uključujući i Siriju, i niko silom nekome ne bi trebao to d speči.. Ali ova jednostavna istina izraelskim vlastima zvuči kao nešto nerealno.

“Na suverenitet drugih zemalja su gledali kao nešto beznačajno, a na svoj kao najvišu svetinju. Oni su nekažnjeno sprovodili svoje akcije u regionu skrivajući se iza stvarnih ili izmišljenih strahova o nacionalnoj sigurnosti. Ali na sve to je neočekivano došlo rusko “njet”, koje je Izrael vratilo u stvarnost”, piše dopisnik Hareca.

“To se dogodilo u vrlo pravo vreme, kada je Izrael bio u sedmom nebu zbog činjenice da se američka ambasada preselila u Jerusalim i da je smanjeno finansiranje misije UNRWA. Iz Moskve je stiglo upozorenje. Možda će malo ravnoteže u doba opijenosti silom dovesti do toga da Izrael odraste, postane mudriji i da se oporavi. Osim toga, Rusija nehotice Izraelu može doneti dobro, jer je sve ove lude godine kvarila podrška koju Izrael dobija od ove i bivših američkih administracija”, kaže Levi.

“Rusija je svetu pokazala način suočavanja s Izraelom, koristeći jedini jezik koji razume. Neka oni koji se zaista brinu za dobrobit Izraela i pravde nauče kako se to radi – samo uz upotrebu sile”, piše autor članka.

Prema novinaru, Izrael samo kada je kažnjen i prisiljen da plati za svoje akcije, on deluje ispravno. Njegovo ratno vazduhoplovstvo će više puta razmisliti pre nego što pokrene još jedno bombardovanje Sirije, čija je važnost, ako uopšte postoji, nejasna.

Kurir.rs/Logično.com

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja