FBI PONOVO ISTRAŽUJE TRAMPOVOG SUDIJU: Bert Kavano 7. put pod lupom zbog optužbi za seksualni napad
Foto: AP

KANDIDAT ZA VRHOVNI SUD

FBI PONOVO ISTRAŽUJE TRAMPOVOG SUDIJU: Bert Kavano 7. put pod lupom zbog optužbi za seksualni napad

Planeta -

FBI je otpočeo novu istragu o kandidatu predsednika Donalda Trampa za Vrhovni sud, sudiji Bretu Kavanou.

Bela kuća je naredila tu istragu nakon što je zatražio Odbor za pravosuđe u Senatu. Predsednik Tramp je u petak uveče na Tviteru napisao:

"Počela je sedma istraga FBI-a o sudiji Kavanou. Jednog dana će bti priznat kao sjajan sudija Vrhovnog suda".

Tramp je saopštio da istraga koju FBI vodi o navodima Kristin Blazi Ford, koja je sudiju Kavanoa optužila za seksualni napad​, mora biti "ograničenog dometa" i "završena u toku jedne sedmice".

I takva odluka je veliki preokret u administraciji, koja je tvrdila da je Kavano već prošao kroz istrage.

Senatski Odbor za pravosuđe je ranije u petak potvrdio nominaciju Breta Kavanoa za Vrhovni sud i uputio je na glasanje Senatu u punom sastavu nakon što je republikanac Džef Flejk zatražio da glasanje bude odloženo za nedelju dana zbog istrage FBI-a.

Za potvrdu nominacije Kavanoa glasalo je 11 rebublikanaca, uključujući i Flejka, i 10 demokrata.

"Ova zemlja je duboko podeljena i mi moramo pristupiti ovom pitanju sa dužnom pažnjom", rekao je senator Flejk.

Još jedna republikanska senatorka Lisa Murkovski je rekla da je saglasna sa predlogom Flejka koji traži istragu FBI-a. Zbog takvog razvoja situacije, rebublikanci koji imaju tesnu većinu u Senatu od 51 senatora, nemaju mnogo izbora osim da odlože glasanje o Kavanou.

Sudija Bret Kavano je u izjavi koju je objavila Bela kuća saopštio da će nastaviti da sarađuje sa FBI-em i Senatom.

"Tokom ovog procesa. FBI me je već intervjuisao, nekoliko puta sam nezvanično razgovarao sa Senatom i pod zakletvom odgovarao na pitanja koja su mi senatori i njihovi saradnici postavljali. Radio sam sve što se od mene zahtevalo i nastaviću s tim".

Ovakav razvog događaja usledio je nakon dramatičnih svedočenja Kristin Blazi Ford,koja je Breta Kavanoa optužila da za seksualni napad dok su oboje bili tinejdžeri 1982, i sudije Kavanoa koji je njene optužbe negirao i insistirao da se protiv njega vodi politička kampanja.

Odbor za pravosuđe je trebalo da glasa u petak o nominaciji Kavanoa, a tome je prethodila rasprava u odboru i incident koji se desio u hodniku Senata, kada je jedna žena žestoko napala senatora Džefa Flejka.

Kako će glasati senatori?

Demokrate koje predstavljaju države u kojima je pobedio Donald Tramp najavili su da će glasati protiv nominacije Kavanoa.

Demokratski senator Džo Doneli iz Indijane je najavio da će glasati protiv, isto je uradio i demokrata iz Alabame Dag Džons. Demokrata sa Floride Bil Nelson rekao je da će glasati protiv.

Republikanci sada pokušavaju da na svoju stranu privole senatora Džoa Menčina iz Zapadne Virdžinije, kao i senatorke Suzan Kolins iz Mejna i Lisu Murkovski sa Aljaske.

Demokratska senatorka Hajdi Hajtkamp iz Severne Dakote je rekla da joj treba vremena da odluči o tome kako će glasati. Ona inače ide na reizbor u državi u kojoj su birači u većini glasali za Trampa.

Kurir.rs/ Glas Amerike

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track