Najnovije vesti

PACOVI ĆE ODLUČITI KO ĆE BITI GRADONAČELNIK PARIZA: Neizdrživa najezda glodara postala problem oko kojeg političari lome koplja!
Foto: EPA / Julien de Rosa

dugogodišnji problem

PACOVI ĆE ODLUČITI KO ĆE BITI GRADONAČELNIK PARIZA: Neizdrživa najezda glodara postala problem oko kojeg političari lome koplja!

Planeta

Prestonica Francuske Pariz preplavljena je pacovima, a za to građani krive gradonačelnicu An Idalgo.

Protivnici gradonačelnice iz redova socijalista koriste najezdu pacova kako bi je napali da više pažnje posvećuje aktivistima za zaštitu životinja nego javnoj higijeni.

Pacovi su od davnina deo pariskog pejsaža, o njima je pisao i Viktor Igo u "Jadnicima", a pojavljuju se i u Diznijevom filmu "Ratatuj".

Broj pacova na ulicama Pariza doveo je do toga da je 1901. Pariz nagrađivao one koji su smišljali najbolju tehniku za njihovo uništavanje, a od bubonske kuge, koju oni prenose, stradalo je više od trećine srednjovekovne pariske populacije. Sada su se vratili da se osvete, piše portal "Politiko".

Na video snimcima koje postavljaju stanovnici Pariza vide se pacovi u baštama i kantama za smeće duž Sene. Žitelji se žale da ih noću sreću u parkovima, a danju čuju iz grmlja.

foto: Profimedia

"Njujork tajms" je pisao 2016. godine da je Pariz suočen s najvećom krizom sa pacovima poslednjih decenija, ali lokalni zvaničnici kažu da je njihov broj još porastao zbog čega je gradska skupština izdvojila 1,5 miliona evra u septembru 2017. za zaustavljanje njihovog širenja.

"Bojim se da izađem uveče bez svog psa", izjavila je Bela Salua, sekretarica koja živi u 17. arondismanu, za koji kaže da je preplavljen pacovima.

"Ukoliko (problem) ne bude rešen, preti nam invazija", upozorio je Erve Godičre, koji radi kao domar već 22 godine. Prema njegovim rečima, 2018. je najgora godina što se tiče broja pacova.

On kaže da svake nedelje baca to pet uginulih pacova, a da žitelji u prizemlju stvljaju žice na prozore da bi se odbranili od njih. Zbog svega toga čelnik 17. arondismana Žefroa Bular uzvraća, navodi "Politiko".

Bular iz Republikanske partije već je pokrenuo vebsajt, hotlajn i čak i volontersku "Građansku brigadu" da se izbori sa pacovima. Inače, on se slikao kako u rukavicma drži nekoliko uginulih pacova.

Bular optužuje gradonačelnicu Idalgo da ne radi dovoljno kako bi rešila problem. On smtara da 1,5 miliona evra nije dovoljno da se Pariz izbori sa najezdom pacova i ističe da je Njujork za tu svrhu izdvojio 32 miliona dolara.

foto: Profimedia

Savetnik iz Gradske skupštine je odgovorio da Njujork i Pariz ne mogu da se porede po veličini i korišćenju javnih prostora.

Prema anketi objavljenoj 15. septembra Idalgo i kandidat partije francuskog predsednika Emanuela Makrona Republika u pokretu imaju podršku od 23 odsto birača, dok je kandidat republikanaca nešto iza sa 21 procentom.

Najezda pacova biće jedno od pitanja koje će odlučiti ko će biti novi gradonačelnik Pariza za godinu ipo dana.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Julien de Rosa

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...