PANIKA U UKRAJINI! Celo selo u karantinu zbog SMRTONOSNOG VIRUSA, 5 osoba završilo u bolnici! 13.500 SELA U OPASNOSTI OD ZARAZE!
Foto: Profimedia

OPASNOST OD ZARAZE

PANIKA U UKRAJINI! Celo selo u karantinu zbog SMRTONOSNOG VIRUSA, 5 osoba završilo u bolnici! 13.500 SELA U OPASNOSTI OD ZARAZE!

Planeta -

Ukrajinske zdravstvene vlasti saopštile su da je pet osoba završilo u bolnici zbog zaraze antraksom, smrtonosnim virusom.

Svo petoro su učestvovali u klanju stoke u Minjalivki, selu u regionu Odese.

Analize u Centru za javno zdravlje Ministarstva zdravlja Ukrajine potvrdile su da je jedan oboleli pozitivan na antraks. Pozitivna je bila i stoka koju su klali, pokazale su analize na uzorcima mesa.

Zaraza je lokalizovana samo na Minjalivku, koja je u karantinu od 30. septembra. Stručnjaci svakog dana obilaze kuće i proveravaju zdravlje seljana.

Međutim, Ministarstvo zdravlja kaže da je još 13.500 sela ugroženo i da se tamo mogu očekivati slučajevi antraksa.

Volodimir Kuripta: Opasnost od antraksa stalno postoji
Volodimir Kuripta: Opasnost od antraksa stalno postojifoto: Printscreen YouTube/Ukraine Crisis Media Center

"Hoću da naglasim da u Ukrajini postoji više od 13.500 mesta gde postoji opasnost od izbijanja zaraze antraksom, s vremena na vreme bude prijavljen poneki slučaj", kazao je juče direktor Centra za javno zdravlje Volodimir Kuripta. "Pošto seljani stoku pokopavaju u zemlju, možemo da kažemo da u ruralnim područjima stalno postoji izvestan rizik od zaraze antraksom", rekao je on i dodao da zasad, na sreću, nije bilo smrtnih slučajeva zbog ovog opasnog virusa.

Kurir.rs/UNIAN/Kyivpost

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track