Najnovije vesti

ŠPIJUNSKO-HAKERSKI RAT RUSIJE I AMERIKE TRESE SVET: Vašington ima dokaze da je ruski haker vojni obaveštajac! Ipak, glavni dokaz je POGREŠNA adresa!
Foto: Reuters / Ministerie van Defensie

vojna jedinica 26165

ŠPIJUNSKO-HAKERSKI RAT RUSIJE I AMERIKE TRESE SVET: Vašington ima dokaze da je ruski haker vojni obaveštajac! Ipak, glavni dokaz je POGREŠNA adresa!

Planeta

Jedan od Rusa koje je Amerika optužila za hakerske napade širom sveta, vodi se na adresi u Moskvi koju je vlada SAD identifikovala kao bazu ruske vojne obaveštajne službe, navodi Rojters.

Aleksej Morenets je jedan od 7 Rusa navedenih u američkoj optužbi za sajber napade. On je optužen za hakerski upad na mreže međunarodnih sportskih tela u Švajcarskoj kao i holandsku organizaciju za istraživanje hemijskog oružja u Siriji.

Morenets je prijavljen da živi u zgradi na moskovskoj Kosmopolskoj aveniji, tvrdi izvor koji je imao uvid, a to je potvrđeno na dva načina - prema registraciji vozila i kućnoj adresi.

Upravo ta adresa je, prema američkoj optužnici, baza vojne jedinice 26165, ruske vojno-obaveštajne službe, poznate kao GRU.

Morenets je naveden kao vlasnik vozila ruske proizvodnje VAZ koje je sredinom 2.000-ih nekoliko godina zaredom registrovano na adresi vojne jedinice 26165.

Ime i datum rođenja Alekseja Morenetsa podudaraju se sa podacima iz pasoša jednog od Rusa kojeg su juče holandske vlasti optužile za pokušaj hakovanja Organizacije za zabranu hemijskog iružja u Hagu.

foto: Reuters / Ministerie van Defensie

Takođe, navodi se i da je još jedan od 7 optuženih Rusa, Aleksej Minin, prijavljen na adresi koja pripada ruskoj vojsci u Moskvi, a reč je o zvaničnoj adresi Vojne akademije koju vodi rusko Ministarstvo odbrane, navodi Rojters.

Međutim, agencija navodi da je u pokušaju da proveri ove navode pozvala telefonom vojnu jedinicu 26165, ali da je osoba koja se javila objasnila da pomenuta jedinica već dugo nije na toj adresi. Rojters je potom pozvao drugu jedinicu registrovanu u istoj zgradi. Na pitanje da li su dobili jedinicu 06410 dobili su odgovor:

"Ne mogu ni da vam potvrdim ni da opovrgnem to. U svakomslučaju, ovde nećete dobiti informaciju", rekao je čovek koji se javio.

Broj telefona koji je naveden kao Morenetsov je deaktiviran, navodi Rojters.

Kurir.rs / Reuters

Foto: Reuters / Ministerie van Defensie

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...