Najnovije vesti

INTERPOL ZAHTEVA OD KINE DA OBJASNI NESTANAK PREDSEDNIKA OVE ORGANIZACIJE: Mengu se gubi svaki trag u domovini, pojavile se prve teorije o MISTERIOZNOM NESTANKU! (VIDEO)
Foto: AP / Wong Maye-E

traže informacije

INTERPOL ZAHTEVA OD KINE DA OBJASNI NESTANAK PREDSEDNIKA OVE ORGANIZACIJE: Mengu se gubi svaki trag u domovini, pojavile se prve teorije o MISTERIOZNOM NESTANKU! (VIDEO)

Planeta

Međunarodna kriminalistička policija Interpol uputila je kineskim vlastima zvaničan zahtev za informaciju o svom predsedniku, Kinezu Mengu Hongveju koji je nestao tokom puta u domovinu.

Interpol, čije je sedište u francuskom gradu Lionu, naveo je u današnjem saopštenju da je putem bezbednosnih kanala zatražio od kineskih vlasti informaciju o statusu Menga, koji je i zamenik ministra javne bezbednosti Kine.

U saopštenju Interpol navodi da "očekuje zvaničan odgovor kineskih vlasti povodom zabrinutosti za zdravlje predsednika (Menga)". Kina za sada nije komentarisala taj zahtev. Mengova žena navodi da se nije čula s njim otkako je on krajem septembra otišao iz Liona za Kinu. Francuska je pokrenula sopstvenu istragu tog slučaja.

Francuske vlasti navode da se Meng (64) ukrcao na avion i stigao u Kinu, ali da nije poznato šta se s njim potom dešavalo. List iz Honkonga Saut Čajna morning post nagovestio je da je Meng možda najnovija meta kampanje protiv korupcije u Kini.

Prema navodima lista, Meng je po sletanju navodno "odveden" radi ispitivanja od istražitelja vladajuće Komunističke partije Kine (KPK). Centralna komisija za disciplinsku inspekciju, tajnovita agencija KPK za unutarpartijske istrage, za sada se nije oglašavala po tom pitanju.

Meng je prvi Kinez na čelu Interpola, a na toj funkciji je od 2016. godine. Njegov nestanak neće imati veći efekat na operativno funkcionisanje Interpola pošto je za upravljanje svakodnevnim operacijama zadužen generalni sekretar te organizacije.

Kurir.rs/Beta

Foto AP / Wong Maye-E

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...