IZNENAĐENJE U LETONIJI: Proruska stranka Harmonija vodi na izborima
Foto: Printscreen/Youtube

promena

IZNENAĐENJE U LETONIJI: Proruska stranka Harmonija vodi na izborima

Planeta -

RIGA - Na parlamentarnim izborima u Letoniji vodi proruska stranka Harmonija s 19,4 odsto glasova vodi u odnosu na prozapadni liberalni savez FOR/Razvoj koji je osvojio podršku 13,4 birača, pokazuju izlazne ankete objavljene večeras.

Nacionalna alijansa (desna) - članica dosadašnje koalicije je treća s 12,6 odsto glasova, a prati je Nova konzervativna stranka (12,4 odsto glasova).

Potencijalni populistički partner Harmonije KPV na petom je mestu s 11,5 odsto glasova, prema anketi u kojoj je učestvovalo 6.400 birača, od kojih gotovo trećina nije želela da kaže kome je dala glas.

Inače, u subotu, uoči izbora, na glavnu letonsku društvenu mrežu bio je izveden kibernetički napad objavom poruke na ruskom, prokremaljskog sadržaja.

Nakon toga rad mreže bio je prekinut i pokrenuta je istraga, rekao je portparo mreže Janis Palkavnieks, prenosi Hina.

Za sada nisu poznati napadači i njihove namere.

Korisnici mreže Draugiem.Iv, poznate kao Frype.com u susednim zemljama su na ekranima ugledali poruku na ruskom "Drugovi Letonci, radi se o vama. Granice Rusije su bezgranične", prenosi Hina.

Predsednik Harmonije i gradonačelnik Rige, Nils Ushakovs je odmah objavio da želi da uđe u vladu, što stranci nije uspelo tri prethodna puta.

Harmonija je vrlo popularna u rusofonoj manjini i osvajala je velik broj glasova, ali nije uspevala da uđe u vladu jer su sve druge stranke odbijale da sa njom sarađuju, zamerajući joj suviše prijateljski stav prema Rusiji.

Proruska manjina čini oko 25 odsto od oko dva miliona stanovnika u toj bivšoj sovjetskoj republici.

I pre izbora procenjivalo se da nijedna stranka neće osvojiti dovoljno glasova za samostalno formiranje vlade.

Osim toga, ishod izbora nije izvestan i zbog velikog broja neodlučnih građana.

Na izborima je učestvovalo 16 stranaka, čijih se 1.400 kandidata borilo za 100 mesta u parlamentu.

Predizborna kampanja uglavnom se fokusirala na društvena politička pitanja kao što su zdravlje i istopolni brakovi, kao i ekonomska pitanja i borba protiv korupcije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track