Najnovije vesti

BRITANCI IZGUBILI STRPLJENJE, SPREMAJU NAPAD NA MOSKVU: Samo čekaju da Kremlj povuče ovaj potez! Ruska prestonica ostaje bez struje (VIDEO)
Foto: Profimedia

strategija

BRITANCI IZGUBILI STRPLJENJE, SPREMAJU NAPAD NA MOSKVU: Samo čekaju da Kremlj povuče ovaj potez! Ruska prestonica ostaje bez struje (VIDEO)

Planeta

Britanska vojna komanda spremna je da izvede sajber-napad na Moskvu i ostavi rusku prestonicu bez struje u slučaju da Rusija napadne neku od zapadnih zemalja, izjavio je neimenovani izvor u bezbednosnim službama Velike Britanije za Sandej tajms.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da Velika Britanija nema uobičajene odbrambene resurse za borbu protiv „agresije Kremlja“, zvaničnici britanske vlade „obećali su da će aktivirati ofanzivni sajber-potencijal, uključujući i mogućnost da isključe svetla u Kremlju“.

Ovakav scenario će obezbediti Velikoj Britaniji više varijanti za dejstvo pod uslovom da „ako (predsednik Rusije) Vladimir Putin naredi ruskim trupama da zauzmu mala ostrva koja pripadaju Estoniji“ kako bi proverio koliko je ozbiljna posvećenost NATO-a da poštuje Član 5 svoje povelje (po kome se tvrdi da se oružani napad na jednu zemlju pakta smatra kao napad na čitav pakt) ili "izvrši invaziju na Libiju kako bi dobio kontrolu nad rezervama nafte i izazove novu migrantsku krizu u Evropi“, ili „iskoristi neregularne formacije kako bi izveo napad na britanske vojnike ili stvori pretnju novim britanskim nosačima aviona“.

Sandej tajms navodi da je ovog vikenda u Omanu 5.500 britanskih vojnika učestvovalo u najvećim vojnim vežbama u poslednjih deset godina, usavršavajući svoju "gotovost za bilo kakvu konfrontaciju sa ruskim tenkovima ili jedinicama za vođenje hibridnog rata“. U ovim vežbama, čiji su troškovi 100 miliona funti (130 miliona dolara), učestvovalo je 200 jedinica oklopne tehnike, šest vojnih brodova i osam aviona "Tajfun“. Tajms piše da je u seriji izrežiranih „bitaka“ ulogu „neprijatelja koji je koristio ruske tenkove T-72“ igrala Kraljevska konjička garda.

Ranije je predstavnik kancelarije britanske premijerke Dejvid Lidington izjavio da zapadne zemlje treba da budu na oprezu u vezi sa Rusijom, ojačavaju sajber-bezbednost, ali da je sa Moskvom neophodno voditi i dijalog.

Moskva dosledno odbacuje tvrdnje zapadnih političara o porastu ruskog vojnog prisustva u drugim regionima i bilo kakvim dejstvima koja su navodno usmerena na narušavanje međunarodnog poretka.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...