AUSTRALIJA IMA PLAN: Migrante nabiti u zabačene pustare daleko od gradova i civilizacije INAČE ĆE PRIVREDA PUĆI! (VIDEO)
Foto: AP

ODBRANA

AUSTRALIJA IMA PLAN: Migrante nabiti u zabačene pustare daleko od gradova i civilizacije INAČE ĆE PRIVREDA PUĆI! (VIDEO)

Planeta -

SIDNEJ - Australija razmatra mere prema kojima bi migranti nekoliko godina morali da žive u ruralnim i zabačenim područjima zemlje daleko od velikih gradova, saopštile su danas vlasti.

Australija, veliki kontinent, koji je u velikoj meri slabo naseljen jer su to mahom pustinje i pustare, ima godišnju stopu rasta stanovništva od 1,6 odsto, što je jedna od najvećih stopa prema podacima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Ta zemlja ima oko 25 miliona stanovnika.

Sidnej, Melburn i jugoistočni deo Kvinslenda su urbane zone u kojima je brza stopa imigracije, izjavio je australijski ministar za urbanu infrastrukturu i demografiju Alen Tadž. Prema njegovim rečima, pritisak na gradove koštao je prošle godine australijsku ekonomiju oko 15 milijardi tamošnjih dolara (9,2 milijardi evra). Koštaće još oko 40 milijardi australijskih dolara do 2030. godine, ako se ništa ne učini.

Do dolaska naseljenika iz Evrope krajem 18.veka, Australija je bila naseljena pretežno Aboridžinima. Od tada su na taj kontinent došli migranti iz celog sveta. Skoro polovina Australijanca je rođena u inostranstvu i ima barem jednog roditelja takođe rođenog van tog kontitenta.

Kurir.rs/Beta

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track