BRITANCI SE PONOVO USTREMILI NA PREDSEDNIKA RUSIJE: Putin pravi vojne baze u Libiji!
Foto: A. P

ratne igre

BRITANCI SE PONOVO USTREMILI NA PREDSEDNIKA RUSIJE: Putin pravi vojne baze u Libiji!

Planeta -

LONDON - Ruski predsednik Vladimir Putin gomila trupe na istoku Libije, gde planira da napravi dve vojne baze kako bi napravio strateško utvrđenje protiv Zapada, objavio je britanski San pozivajući se na visoke obaveštajne izbore koji su želeli da ostanu anonimni.

Britanska obaveštajna služba Mi6 upozorila je premijerku Terezu Mej da Putin od Libije pokušava da napravi novu Siriju i da je na teren već dopremio znatnu količinu naoružanja.

Plaćenici i specijalci

Naime, britanski obaveštajci navode da su Rusi već osnovali dve vojne baze na istoku Libije, kod gradova Bengazi i Torbuk, a pod plaštom "Grupe Vagner", privatne vojne kompanije, koja je poznata po angažovanju plaćenika iz drugih zemalja. Glavni cilj Putina je, navodno, da preuzme kontrolu nad Libijom, koja je glavna i najveća baza migranata koji pokušavaju da se dokopaju Evrope, kako bi izvršio dodatni pritisak na zvaničnike u Briselu.

Ni ptica ne može da mu proleti... Raketni sistem S-300
Ni ptica ne može da mu proleti... Raketni sistem S-300foto: Profimedia

POKLON ZA SIRIJU TRI SISTEMA S-300 Rusija je Siriji poklonila tri kompleta raketnih sistema S-300PM, od kojih svaki sadrži osam lansera, javio je Tass pozivajući se na vojne diplomatske izvore. - Prvog oktobra tri bataljonska kompleta sistema S-300PM od po osam lansera isporučena su Siriji - rekao je neimenovani izvor. Isporuka je usledila nakon što su sirijske snage greškom oborile ruski izviđački avion "iljušin" sa 15 putnika jer su ga zamenile za izraelski koji je izvršio bombardovanje ciljeva kod Damaska.

"Na terenu se već nalazi nekoliko desetina pripadnika specijalnih jedinica "Specnaz" i vojne obaveštajne službe GRU. Veruje se da ove baze kod Bengazija i Torbuka štite sistemi S-300 i projektili tipa "kalibr", prenosi San reči jednog obaveštajca.

Zvanični Kremlj u ratom razorenoj i podeljenoj Libiji podržava generala Kalifa Haftara, koji važi za najmoćnijeg od nekoliko ratnih vođa. On se nametnuo kao gospodar na istoku Libije.

Migranti i nafta

Uz to, Rusija libijskoj nacionalnoj armiji šalje i znatnu količinu naoružanja.

"Činjenica je da su zapadne zemlje vrlo ranjive zbog migranata iz Libije, ali i poremećaja u snabdevanju naftom. Putin želi da ima maksimalni uticaj na zapadne demokratije, što može dovesti do katastrofe", rekao je Tom Tugendat, predsedavajući Komiteta za inostrane poslove u britanskom parlamentu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track