ZLATNE VIZE BUŠE EU: Do pasoša u ovim zemljama legalno dolaze i sumnjivi bogataši, sve više se priča o PRANJU PARA  (VIDEO)
Foto: Profimedia

milijarde su u igri

ZLATNE VIZE BUŠE EU: Do pasoša u ovim zemljama legalno dolaze i sumnjivi bogataši, sve više se priča o PRANJU PARA (VIDEO)

Planeta -

Programi Evropske unije za prodaju pasoša i boravišnih dozvola stranim bogatim građanima predstavljaju rizik od pranja novca, a neki od projekata nisu pravilno vođeni, rečeno je u EU.

Vladini programi za trgovinu državljanstvom ili boravišnom dozvolom trenutno se primenjuju u Austriji, Kiparu, Luksemburgu, Malti, Grčkoj, Letoniji, Portugalu, Španiji, Irskoj, Britaniji, Bugarskoj, Holandiji i Francuskoj.

Mađarska je taj program ukinula.

"Ako imate puno novca koji je stečen sumnjivim radnjama, obezbeđivanje novog doma, daleko od mesta gde ste krali, nije samo atraktivno, već i razumno", rekla je Naomi Herst iz grupe za promovisanje ljudskih prava "Globalni svedok".

Prema njenim rečima, kontrola ili provera lica koja su kupila državljanstvo EU ili boravišnu dozvolu nisu na zadovoljavajućem nivou. Ona je rekla da ta praksa izlaže zemlje korupciji i predstavlja opasnost od pranja novca.

U zajedničkom izveštaju ove grupe i "Transparensi internešenela" EU je pozvana da postavi standarde za te projekte i proširi propise protiv pranja novca, koji se sada primenjuju na banke ili kompanije koje se bave igrama na sreću, na sve uključene u industriju prodaje viza.

Očekuje se da će Evropska komisija objaviti izveštaj o ovim šemama u zemljama EU do decembra.

Prema podacima EU, pribavljanje pasoša i boravišnih dozvola košta u proseku 900.000 evra, a za pasoš Kipra potrebno je oko dva miliona evra.

Kipar je do sada prikupio 4,8 milijardi evra zahvaljujući ovom sistemu, a Portugal se bliži jednoj milijardi, navodi se u izveštaju "Evropska kapija – unutar mutnog sveta zlatnih viza".

U izveštaju se navodi da su zemlje EU prikupile oko 25 milijardi evra direktnih stranih investicija za poslednjih 10 godina od prodaje najmanje 6.000 pasoša i najmanje 100.000 boravišnih dozvola.

Sve zemlje koje imaju ove programe, osim Britanije, Irske i Bugarske, deo su šengenske zone, koja obuhvata 26 evropskih zemalja.

Kurir.rs/globalwitness

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track