Najnovije vesti

AMERI PRELOMILI, KOPIRAĆE RUSKO ORUŽJE: Daju para koliko hoćeš, ali postoji caka oko nabavke nacrta (VIDEO)
Foto: YT screenshot/Russia beyond

priznali

AMERI PRELOMILI, KOPIRAĆE RUSKO ORUŽJE: Daju para koliko hoćeš, ali postoji caka oko nabavke nacrta (VIDEO)

Planeta

Specijalne snage američke vojske nameravaju da pokrenu proizvodnju oružja baziranog na ruskim tehnologijama, saznaje list Nešenel interest.

Naime, američka komanda za specijalne operacije je već ponudila grantove kompanijama koje bi mogle da otkriju i poboljšaju tehnologiju mitraljeza Kalašnjikov, modernizovanog krupnokalibarskog NSV Utes i da proizvedu njihove kopije.

Pritom, američka vojska zatražila je od potencijalnih proizvođača da sami pronađu skice, neophodne komponente i materijale, jer im komanda neće pomoći u tome.

Takođe se naglašava da će osnovni uslov za finansiranje kandidatskih kompanija, u slučaju njihovog uspeha, biti izrada kopija ruskog oružja strogo na teritoriji SAD sa korišćenjem detalja i materijala koji su takođe napravljeni u zemlji. Osim toga, proizvodnji će imati pristup samo američki građani.

Publikacija ne isključuje da su dva ruska mitraljeza samo početak i da će u budućnosti možda Američkoj komandi za specijalne operacije biti potrebne kopije i drugih stranih oružja.

Časopis ističe teoriju da je inicijativa verovatno povezana sa činjenicom da SAD nameravaju da snabdevaju kopijama razne grupe u nestabilnim regionima poput Sirije ili Iraka, i zbog toga Vašington ne želi da "na tržištu moli za rusko oružje“.

U koncernu Kalašnjikova su izjavili da takve želje još jednom naglašavaju pouzdanost i kvalitet ruskog oružja. Na drugoj strani, u državnoj korporaciji "Rosteh" su izjavili da će se proizvodnja krupnokalibarskog mitraljeza NSV "Utes“ bez kontaktiranja "Rosoboroneksporta“ smatrati nelegalnim kopiranjem proizvoda i krađom.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Screnshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...