MOSKOVSKA PATRIJARŠIJA: Odluka Carigrada je legalizacija raskola, prešli su CRVENU LINIJU!
Foto: EPA

burno

MOSKOVSKA PATRIJARŠIJA: Odluka Carigrada je legalizacija raskola, prešli su CRVENU LINIJU!

Planeta -

Odluka Sinoda Carigradske patrijaršije predstavlja legalizaciju raskola, saopštio je u četvrtak Aleksandar Volkov, portparol patrijarha Moskovskog i cele Rusije Kirila.

"Sinod Carigradske patrijaršije je doneo katastrofalnu odluku za sebe i za svetsko pravoslavlje i prešao crvenu liniju", naveo je portparol ruskog patrijarha.

Komentarišući odluku Carigrada da skine anatemu s poglavara nekanonske crkve u Ukrajini, on je rekao da je "apsurdnost dejstava te vrste potpuno očigledna".

Prema njegovim rečima, Sinod Ruske pravoslavne crkve oceniće dejstva Carigradske patrijaršije 15. oktobra u Belorusiji.

foto: Profimedia

"Konačnu ocenu svega što je usvojeno danas daće Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve, koji će se okupiti na zasedanju u Minsku u ponedeljak. I upravo će stalni i privremeni članovi Svetog sinoda, pod upravom svetog patrijarha Kirila, oceniti objektivno, maksimalno duboko i u potpunosti sva ta dejstva i odluke koje je danas doneo Carigrad", rekao je Volkov.

Ukrajinska pravoslavna crkva smatra da je odluka Carigrada u vezi s ukrajinskom pravoslavnom crkvom duboko neprijateljski čin, saopštio je portparol UPC.

Prema njegovim rečima, UPC ne isključuje mogućnost anatemisanja Vartolomeja i odricanja od njega nakon dobijanja zvanične odluke Carigrada.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track