POSLE 20 GODINA: S poglavara nekanonske crkve u Ukrajini, Filareta, skinuta anatema
Foto: AP

korak ka autokefalnosti

POSLE 20 GODINA: S poglavara nekanonske crkve u Ukrajini, Filareta, skinuta anatema

Planeta -

Poglavar nekanonske crkve u Ukrajini Filaret (Denisenko) saopštio je na konferenciji za novinare u četvrtak da je Sinod Vaseljenske patrijaršije skinuo anatemu s njega.

Ranije je izvor u crkvenim krugovima Grčke saopštio da je Sinod Carigradske patrijaršije skinuo anatemu s ukrajinskih raskolnika – s poglavara takozvane Kijevske patrijaršije Filareta Denisenka i arhiepiskopa Makarija Maletiča, koji predvodi takozvanu Ukrajinsku autokefalnu pravoslavnu crkvu, sa ciljem priznavanja autokefalnosti crkve u Ukrajini, iako je ta odluka nezakonita.

"Da bi se priznala episkopija koju sam ja rukopoložio nakon anateme, potrebno je učiniti nevažećom političku anatemu… I sada je došao trenutak u kojem je Sveti sinod upravo obnovio moju delatnost, delatnost episkopa i delatnost vernika“, rekao je Filaret.

foto: Reuters

On je dodao da je Sinod skinuo anatemu i s Makarija. "Ta odluka o ništavnosti svih zabrana daje nam mogućnost da se sada ujedinimo s arhijerejima Moskovske patrijaršije koji budu želeli da se ujedine s autokefalnom crkvom“, rekao je Filaret.

U maju 1992. godine Arhijerejski sabor Ukrajinske pravoslavne crkve smenio je Filareta s dužnosti poglavara, a u junu iste godine Sabor Ruske pravoslavne crkve ga je lišio crkvenih prava. On je odbio da se potčinjava odlukama kanonske crkve i samovoljno osnovao nekanonsku strukturu - Kijevsku patrijaršiju koju ne priznaju pomesne pravoslavne crkve.

Ruska pravoslavna crkva je 1997. godine anatemisala Filareta.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track