KREMLJ: Branićemo Ruse u Ukrajini BRINE NAS RASKOL U PRAVOSLAVNOJ CRKVI!
Foto: Profimedia

STRAH OD ŠIZME

KREMLJ: Branićemo Ruse u Ukrajini BRINE NAS RASKOL U PRAVOSLAVNOJ CRKVI!

Planeta -

MOSKVA - Kremlj je danas saopštio da će politički i diplomatski braniti Ruse i ljude koji govore ruskim jezikom u Ukrajini od bilo kakve ilegalne aktivnosti, prenosi Rojters koji navodi da je objava stigla u trenutku istorijskog ukrajinskog odvajanja od Ruske pravoslavne crkve.

Portparol Dmitrij Peskov kazao je novinarima da je Kremlj duboko zabrinut zbog pokušaja šizme (raskola) u pravoslavnoj crkvi.

"Mi smo upoznati sa čvrstom i doslednom reakcijom Ruske pravoslavne crkve na te odluke, koje su donete juče u Konstantinopolju (sedištu Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu). Rekli smo više puta da smo veoma zabrinuti zbog planova za preduzimanje koraka koji bi mogli da podele hrišćanski pravoslavni svet", rekao je Peskov.

Navodi se da je portparol Kremlja dodao da "ruske svetovne vlasti ne mogu da se mešaju u međucrkveni dijalog, da to nikada i nisu činile i niti nameravaju da to rade u budućnosti".

Vaseljenska patrijaršija najavila je da će priznati autokefalnost (samostalnost) ukrajinske pravoslavne crkve, odnosno njenu nezavisnost od Moskovske patrijaršije.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track