Najnovije vesti

NATO BAZA NA GRANICI SA SRBIJOM: Na albanskom groblju migova biće stacionirane  vazduhoplovne snage Alijanse! (VIDEO)
Foto: printscreen Yt

niče vazduhoplovna baza u kučovu

NATO BAZA NA GRANICI SA SRBIJOM: Na albanskom groblju migova biće stacionirane vazduhoplovne snage Alijanse! (VIDEO)

Planeta
20:49h

Albanska vojna baza u Kučovi, poznata kao groblje migova, trebala bi da postane nova vazduhoplovna baza NATO saveza.

Albanija je 2005. "penzionisala" 225 miga sovjetske i kineske proizvodnje, a njen vazdušni prostor od 2009. kontrolišu NATO saveznici Italija i Grčka. To je urodilo privrednim propadanjem okoline Kučova koja je tokom komunizma bilo poznato kao Staljinovo.

"Baza je prvi potpis NATO na zapadnom Balkanu jer će Kučovu pretvoriti u prvu vazduhoplovnu bazu Alijense za ovu regiju", rekla je ministarka odbrane Olta Časka. 

U prvu fazu radova NATO će da uloži više od 50 miliona evra i Kučova će služiti kao baza za snabdevanje, logistiku, obuku i vežbe, dodala je ministarka.

Albanija smatra da zaslužuje transformaciju svoje stare baze kako bi doprinela održavanju stabilnosti u regiji i mirovnim misijama NATO širom sveta. 

Bazu u Kučovi, koju su 50-ih godina prošlog veka gradili politički zatvorenici, osmislili su sovjetski inženjeri koji su ispod piste postavili dinamit kako bi je razneli u slučaju da padne u neprijateljske ruke. Baza se nalazi na lokaciji koja cele godine ima jako dobre vremenske prilike.

Kurir.rs/Index.hr

Foto EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...