TUŽNA SUDBINA CRVENIH GOVORNICA: Čitav vek bile su simbol Londona, a sad ih čeka OVO
Foto: Profimedia

PREVAZIĐENE

TUŽNA SUDBINA CRVENIH GOVORNICA: Čitav vek bile su simbol Londona, a sad ih čeka OVO

Planeta -

Crvene telefonske govornice, koje su postale simbol Londona, u britanskoj prestonici su prvi put predstavljene dvadesetih godina prošlog veka kako bi i najsiromašniji imali pristup telefonu.

Pitanje je, međutim, koliko će to još dugo biti tako jer, nažalost, danas ove govornice gotovo nikom nisu potrebne zbog porasta mobilne tehnologije, pa su i tako u lošem stanju.

Grupa Londonaca je, srećom, odlučila da ih popravi.

"Baš zato što su govornice naš zaštitni znak ne smeju da budu prljave i išarane grafitima na slikama koje kasnije obilaze svet. Pomislila sam zašto ih ne bismo očistili. Čim sam videla jednu u jako lošem stanju osećala sam se kao da sam videla starijeg rođaka koji trpi bol", kaže Emili koja je sa prijateljima krenula u akciju čišćenja.

foto: Profimedia

Nažalost, možda ni to neće biti dovoljno da ih spase. Naime, osim što svi imaju mobilne telefone, širom Londona predstavljeni su ulični telefoni sa pristupom internetu koji su laki za korišćenje i što je najvažnije, besplatni.

Neke od omiljenih starih govornica stavljene su na prodaju, a neke su pretvorene u biblioteke ili iznajmljene za lokalne prodavce.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track