NOVA OPASNOST PO MALE AVIONE: Ako se ovo ne reguliše, možete očekivati masovne nesreće (VIDEO)
Foto: Profimedia

studija

NOVA OPASNOST PO MALE AVIONE: Ako se ovo ne reguliše, možete očekivati masovne nesreće (VIDEO)

Planeta -

Naučnici sa Istraživačkog instituta Univerziteta u Dejtonu ispalili su iz topa dron DJI Fantom 4, koji se zatim sudario sa avionom Muni M20. Srećom, to je bio unapred planiran deo studije i niko nije bio povređen.

Naučnici su imitirali sudar usred leta između drona teškog 0,95kg i aviona pri brzini od 383 km/h. Dron je ispaljen pomoću čeličnog topa kalibra 300 mm.

Unutar jedne tristotinke sekunde dron se zabio u krilo aviona. Dok mnogi misle kako bi se dron jednostavno raspao pri udarcu, istina je zapravo potpuno suprotna. Propereli drona samleli su oplatu krila, pa čak oštetili i glavnu potpornu gredu, ključan deo celog aviona.

“Iako se dron kvadkopter raspao, njegova energija i masa ostale su zajedno dovoljno dugo da nanesu značanju štetu krilu”, rekao je Kevin Purmon, vođa naučne grupe. “Ako dovoljno oštetite potpornu gredu, nećete preživeti, avion će se srušiti”, rekao je on. Sudar je zabeležen kamerom koja slika 10.000 fotografija u sekundi.

Poređenja radi, naučnici su ispalili pticu od gela slične težine u drugi deo krila da vide šta će se dogoditi. “Ptica je napravila više površinske štete na prednjoj ivici krila, ali dron je ušao dublje u krilo i oštetio glavnu potpornu gredu, što ptica nije učinila”, rekao je Purman.

Rezultati ove studije ne odnose se na velike putničke avione, već na male sportske. Naučnici se nadaju sprovođenju dodatnih testova sa sličnim ili većim dronovima i drugim delovima letelica, uključujući motore i vetrobranska stakla, kako bi ukazali na katastrofičnu prirodu sudara sa dronom.

Purmon se nada kako će već i ovaj prvi test osvestiti kako zajednice letelica s posadom, tako i kontrolore letelica bez posade o važnosti regulacije, posebno ako se uzme u obzir konstantni rast korišćenja komercijalnih i korporativnih dronova.

Purmon smatra kako je “samo pitanje vremena” kada će udar drona prouzrokovati značajnija oštećenja aviona s posadom. “Dronovi su teški koliko i neke ptice, pa smo promatrali s rastućom zabrinutošću rast broja izveštaja o bliskim susretima s drugim letelicama, a posebno nakon vesti o sudaru između vojnog helikoptera i hobi drona koga je njegov operater odveo izvan svog vidokruga”, rekao je Purmon.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track