Najnovije vesti

HOLANDSKA MINISTARKA: Mi smo u sajber ratu sa Rusijom!
Foto: EPA

OPTUŽBE

HOLANDSKA MINISTARKA: Mi smo u sajber ratu sa Rusijom!

Planeta

Ministarka odbrane Holandije, Ank Bijleveld, saopštila je da je Holandija u sajber ratu sa Rusijom.

"Ono što se desilo je zaista opasno", istakla je holandska ministarka, misleći na navodni hakerski napad na Organizaciju za prevenciju korišćenja hemijskog oružja.

Na pitanje voditelja da li se ova situacija između dve zemlje može opisati kao sajber rat, ona je odgovorila: "Da, to je u pitanju".

foto: Reuters

Holandsko Ministarstvo odbrane objavilo je 4. oktobra da je proteralo iz zemlje četiri agenta Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU). Zvaničnici su saopštili da su ovi agenti 13. aprila uhvaćeni u autu punom elektronske opreme u blizini sedišta OZHO.

"Moramo da se otarasimo naivnosti u ovoj oblasti i preduzmemo mere“, dodala je.

Nakon ovih incidenata, Ministarstvo je povećalo svoj budžet za sajber-odbranu, istakla je ministarka. "Više ulažemo u obaveštajne službe da bismo mogli da vidimo šta se dešava i ako je potrebno preduzmemo mere“, kazala je.

Ona je precizirala da NATO takođe razmatra ponudu Holandije da upotrebi svoje "sajber vojnike".

Ministarstvo odbrane Holandije objavilo je da su obaveštajne službe te zemlje navodno uspele da spreče hakerski napad na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja, koji su, kako je saopšteno, pokušala da izvedu četvorica državljana Rusije. Osumnjičeni za organizovanje sajber napada su proterani iz Holandije u aprilu.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je holandske optužbe ocenilo kao novu izrežiranu propagandnu akciju i naglasilo da "špijunomanija" nanosi ozbiljnu štetu odnosima dveju zemalja. Navedeno je, takođe, da je saopštenje objavljeno uoči sednice OZHO 9. oktobra kako bi se obezbedila nužna politička pozadina.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...