TRAMP ŠALJE ŠEFA DIPLOMATIJE U ISTRAGU: Pompeo sa saudijskim kraljem Salmanom i turskim vlastima o smrti novinara Kašogija (VIDEO)
Foto: EPA, Reuters

ISTRAGA

TRAMP ŠALJE ŠEFA DIPLOMATIJE U ISTRAGU: Pompeo sa saudijskim kraljem Salmanom i turskim vlastima o smrti novinara Kašogija (VIDEO)

Planeta -

LONDON - Američki državni sekretar Majk. Pompeo sastaće se u Rijadu sa saudijskim kraljem Salmanom u jeku kontrovezi povodom sudbine saudijskog novinara Džamala Kašogija, a zatim će posetiti Tursku, gde je Kašogi pre dve nedelje poslednji put viđen u saudijskom konzulatu, javlja danas BBC.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je u ponedeljak da bi "otpadničke ubice" mogle da stoje iza Kašogijevog nestanka, napomenuvši da je u telefonskom razgovoru s njim saudijski kralj negirao da zna šta se s Kašogijem dogodilo.

"Upravo sam razgovarao s kraljem Saudijske Arabije, koji poriče da išta zna o tome šta se moglo dogoditi 'njihovom saudijskom državljaninu'. Rekao je da blisko sarađuju s Turskom kako bi došli do odgovora. Odmah šaljem državnog sekretara da se sastane s kraljem", napisao je Tramp na Tviteru.

Kralj Salman je u ponedeljak naložio istragu o tom slučaju.

Rano jutros turska policija je, posle celonoćne pretrage, napustila saudijski konzulat, gde je Kašogi poslednji put viđen. Turskoj policiji je prvi put dozvoljeno da uđe u tu zgradu otkako je novinar nestao.

Prema nepotvrđenim navodima u američkim medijima, Saudijska Arabija se sprema da prizna da je Kašogi preminuo tokom ispitivanja koje je "krenulo po zlu", a da je prvobitna namera bila da on bude otet.

U međuvremenu, arapski kanal Al-Džazira navodi, pozivajći se na kancelariju turskog javnog tužioca, da su turske vlasti pronašle dokaze koji potkrepljuju tvrdnje da je Kašogi ubijen unutar konzulata.

Prethodno je turski bezbednosni izvor rekao Bi-Bi-Siju da su zvaničnici došli do audio i video dokaza da je Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu.

Turski zvaničnici veruju da su Kašogija ubili saudijski agenti, dok Rijad snažno to poriče.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA, Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track