AMERIČKI GENERAL: Oko 100 stranih boraca se svakog meseca pridruži Islamskoj državi
Foto: EPA

velika pretnja

AMERIČKI GENERAL: Oko 100 stranih boraca se svakog meseca pridruži Islamskoj državi

Planeta -

"Oko sto stranih boraca svakog meseca pridružuje se redovima Islamske države u Siriji iako ona gubi teritorije", rekao je danas načelnik Generalštaba SAD, general Džozef Danford.

On je rekao da je to daleko od 1.500 dolazaka mesečno pre tri godine, ali da ovaj priliv, uglavnom preko turske granice, omogućuje toj grupi da ostane aktivna.

Danford je govorio na konferenciji o borbi protiv ekstremističkog nasilja.

Islamska država koja je kontrolisala velike teritorije u Iraku i u Siriji od 2014. godine sada se povukla u pustinjske oblasti. Borci Islamske države nalaze se u provinciji Deir Ezor na istoku Sirije, gde su arapsko-kurdske snage pre nešto više od mesec dana pokrenule ofanzivu da ih izbace.

Prema Sirijskim demokratskim snagama, oko 3.000 boraca Islamske države, uglavnom stranaca, nalazi se u sektoru Hadžin blizu iračke granice.

Sirijske demokratske snage imaju 700 stranih boraca iz oko 40 zemalja.

džihadisti
džihadistifoto: AP

Prema generalu Danfordu da bi Islamska država prestala da bude privlačna bitno je da se nađe način da se strani borci, identifikuju, osude, deradikalizuju i ponovo integrišu.

"Treba da nađemo način da sprečimo te zatvorenike da postanu buduće vođe ekstremističkih organizacija", rekao je Danford i izrazio žaljenje što se njihov povratak u zemlje porekla odlaže iz političkih razloga ili zbog neodgovarajućih pravnih kadrova.

Više zemalja odbija da primi nazad svoje državljane, posebno one koji imaju dvojna državljanstva.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track