PROCURILI NOVI DETALJI ŠOKANTNE HOKINGOVE PORUKE KOJA JE PUŠTENA POSLE NJEGOVE SMRTI: Bog ne postoji, kao ni život posle!
Foto: Profimedia

OSTAO DOSLEDAN DO KRAJA

PROCURILI NOVI DETALJI ŠOKANTNE HOKINGOVE PORUKE KOJA JE PUŠTENA POSLE NJEGOVE SMRTI: Bog ne postoji, kao ni život posle!

Planeta -

Poznati fizičar Stiven Hoking pre smrti snimio je poruku za svet koja je puštena na predstavljanju njegove knjige “Kratki odgovori na velika pitanja”. U njoj je odgovorio na 10 najčešćih pitanja koja su mu postavljana.

"Nema Boga ni života posle. A sigurno ne postoji ni raj", poručio je Hoking, kom se i prvi brak bio raspao zbog njegovog ateizma. Hoking je u poruci naveo da su obrazovanje i nauka "'u većoj opasnosti nego ikad pre" i da se ne poštuju stručnjaci.

Malo pre smrti, Hoking je počeo da sastavlja odgovore na 10 osnovnih pitanja, koja su mu ljudi često postavljali. Oni mogu da se nađu u njegovoj poslednjoj knjizi "Kratki odgovori na velika pitanja".

Da li postoji Bog? Ne. Niko ne upravlja našim svemirom. Kako je sve počelo? Velikim praskom. Šta je u crnoj rupi? Padanje u crnu rupu definitivno je loša vest. Ako bi to bila zvezdana crna rupa, postali biste špagete pre nego što biste došli do horizonta.

Možemo li da predvidimo budućnost? I ne i da. Zapravo, zakoni nam omogućuju da predvidimo budućnost, ali u praksi je to previše teško. Da li je putovanje kroz vreme moguće? Prema našem sadašnjem saznanju putovanje u prošlost ne može da se isključi. Hoćemo li preživeti na Zemlji? Sadašnji svetski poredak ima budućnost, ali će biti dosta drugačiji.

Postoji li inteligentni život u svemiru? Postoje oblici inteligentnog života gore. Moramo biti oprezni u odgovoru dok se još ne razvijemo. Da li treba da kolonizujemo svemir? Očekujem da ćemo u idućih stotinu godina moći da putujemo bilo gde u Sunčevom sistemu. Hoće li nas nadmudriti veštačka inteligencija? Veštačka inteligencija će biti jako dobra u postizanju ciljeva, ali ako ti ciljevi nisu usklađeni s našima, imamo problem. Kako da oblikujemo budućnost? Zapamtite da gledate gore u zvezde, a ne dole u svoja stopala.

Kurir.rs

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track