TURSKA POLICIJA: Ovih 5 Saudijaca je povezano s ubistvom novinara Kašogija
Foto: Profimedia, AP

ČITAVA ZAVERA

TURSKA POLICIJA: Ovih 5 Saudijaca je povezano s ubistvom novinara Kašogija

Planeta -

ANKARA - Turska policija identifikovala je pet osoba osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, a četvorica su povezana direktno sa saudijskim krunskim princem Mohamedom bin Salmanom, objavio je Dejli sabah pozivajući se na izveštaje američkih medija.

Jedan od osumnjičenih je pukovnik Maher Abdulaziz Mutreb koji ima bliske veze sa saudijskim princom, kako pokazuju fotografije na kojima se vidi sa princem u Madridu i Parizu, piše Njujork tajms.

On je viđen sa princem Mohamedom i tokom posete SAD i Velikoj Britaniji.

Drugi osumnjičeni je Abdualziz Mohamed al-Havsavi, navodno član obezbeđenja princa Salmana, čiji položaj je obelodanio francuski profesionalac koji je ranije radio sa kraljevskom porodicom.

Tar Galeb al-Barbi, treći osumnjičeni, jeste visokopozicionirani kraljevski čuvar, koji je zbog svojih sposobnosti prebačen u kasarnu u Džedi, izvestili su saudijski mediji.

Četvrti osumnjiceni je Mohamed Saad Alzahrani, koji je putovao sa pasošem na ime drugog člana obezbeđenja kraljevske porodice. On je na snimcima prikazan s oznakom na kojoj piše drugo ime.

Poslednji osumnjičeni je doktor Salah al-Tubajgi, šef za forenzičke dokaze u Sekretarijatu za opštu bezbednost u Saudijskoj Arabiji, koji je putovao u Istanbul kao deo saudijske ekspedicije i navodno isekao još živog Kašogija.

Njujork tajms je objavio da su turske vlasti identifikovale najmanje devet od 15 osumnjičenih koji su povezani sa saudijskim vojnim, vladinim ili bezbednosnim službama.

U izveštaju se navodi da su osumnjičeni prebačeni avionom privatne saudijske avio-kompanije koja je direktno povezana sa princom i saudijskim Ministarstvom unutrašnjih poslova.

Turski zvaničnik je izjavio za Njujork tajms da je Kašogi drogiran, ubijen i da je njegovo telo raskomadano 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track