DOKTOR SMRT! OVOG ČOVEKA SUMNJIČE DA JE RASKOMADAO NOVINARA: Doneo je testeru, a drugima rekao da stave slušalice i slušaju muziku! (VIDEO)
Foto: Reuters/Youtube

jeziv splet okolnosti u istanbulu

DOKTOR SMRT! OVOG ČOVEKA SUMNJIČE DA JE RASKOMADAO NOVINARA: Doneo je testeru, a drugima rekao da stave slušalice i slušaju muziku! (VIDEO)

Planeta -

Turska policija identifikovala je pet ljudi osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija, a jedan od njih je, navodno, doktor Salah al Tubajgi.

Pretpostavlja se da je on raskomadao Kašogija kada je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu. Od 5 osumnjičenih, četvorica su povezana direktno sa saudijskim krunskim princem Mohamedom bin Salmanom.

Džamal Kašogi
Džamal Kašogifoto: AP

Salah al-Tubajgi je, inače, šef za forenzičke dokaze u Sekretarijatu za opštu bezbednost u Saudijskoj Arabiji, a britanski Dejli mejl navodi da se on obučavao u Melburnu, a studirao je patologiju na Univerzitetu u Glazgovu 2004. godine.

foto: Youtube/Printscreen

Kako se navodi, doktor je doputovao u Istanbul zajedno sa drugim osumnjičenima kako bi naudio novinaru. Tog kobnog, 2. oktobra, u konzulatu je bilo još 15 muškaraca. "Doktor smrt" je okupljenima rekao da stave slušalice u uši jer je nameravao da seče Kašogija na stolu.

"Kad budem krenuo, slušajte muziku", navodno je tada rekao.

foto: Youtube/Printscreen

Tokom 7 minuta mučenja, Kašogiju su odsečeni prsti, potom mu je odsečena glava, a onda mu je telo potopljeno u kiselinu. Turski zvaničnici tvrde da je doktor posedovao testeru za sečenje kostiju pri dolasku i odlasku iz Istanbula.

Profesor Noel Vudford, sa forenzičkog instituta u Melburnu, potvrdio je da je al Tubajgi 2015. godine tamo proveo 3 meseca kao forenzički patolog.

Kaže da ga nije znao lično, ali da al Tubajgi nije tada obavljao nikakave autopsije. On je na Institutu boravio zahvaljujući saudijskoj stipendiji.

Dejli mejl prenosi da je doktor svoja znanja stekao u Glazgovu.

On je 2. oktobra, na dan Kašogijevog nestanka, snimljen na aerodromu u Istanbulu što dodatno pojačava sumnje u njegovu umešanost.

Saudijski doktor se za sada nije oglašavao o ovom događaju, kao ni drugi osumnjičeni.

Kurir.rs/Dejli mejl Foto: Reuters/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track