POSLE PUTINA I ORBAN POČEO DA GOMILA ZLATO: Mađarska rezerve žutog metala uvećala 10 puta
Foto: Profimedia

oprezno

POSLE PUTINA I ORBAN POČEO DA GOMILA ZLATO: Mađarska rezerve žutog metala uvećala 10 puta

Planeta -

Mađarska centralna banka (MNB) je saopštila da je povećala svoje rezerve zlata 10 puta, sa 3,1 tone na 31,5 tona.

Kako prenosi portal IntelliNews, Mađarskoj je kupljeno zlato fizički isporučeno u prvoj polovini oktobra.

MNB nije otkrila koliko je platila 2.300 zlatnih poluga, ali je cena jedne unce zlata na svetskom tržištu iznosila između 1.190 i 1.230 dolara početkom ovog meseca kada je mađarska centralna banka obavila prvu kupovinu zlata od 1986. godine.

Mađarske rezerve zlata su početkom 1970-ih godina iznosile 65-70 tona. Posle odluke donete krajem 1980-ih o smanjenju zlatnih rezervi, njihov iznos je sveden na 10 tona, a kasnije je pao na aktuelni tri tone.

U martu ove godine, centralna banka je vratila u zemlju 100.000 unci zlata iz Londona. "Postalo je bitno pitanje čuvanja rezervi zlata na lokaciji koja obezbeduje sigurnost u slučaju geopolitičkih kriza", saopštila je centralna banka tada.

Držanje ovog plemenitog metala u zemlji u skladu je sa međunarodnim trendovima - podržava finansijsku stabilnost i može dodatno da ojača poverenje tržista u Mađarsku ekonomiju, navodi se u saopštenju MNB.

Vrednost mađarskih zlatnih rezervi iznosi oko 1,24 milijardi dolara po trenutnim cenama. Udeo rezervi zlata u međunarodnim rezervama centralne banke Mađarske porastao je na 4,4 odsto, što je u skladu s prosekom za zemlje u centralnoj i istočnoj Evropi koje nisu članice evrozone, napominju iz MNB-a.

Rumunija ima veći udeo od toga, budući da je oko 10 odsto njenih rezervi u zlatu, a u Slovačkoj taj udio premašuje 25 procenata. Centralne banke Poljske i Rumunije imaju najveće zlatne rezerve u regionu u količini od 112 tona i 103 tone, respektivno.

Na globalnom nivou, prvo mesto drže SAD sa više od 8.000 tona zlata.

Međunarodne rezerve MNB-a su krajem septembra iznosile 23,73 milijarde evra u odnosu na 24,2 milijarde evra na kraju 2017. godine, navodi IntelliNews.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track