NOVI ŠOKANTNI DETALJI UBISTVA SAUDIJSKOG NOVINARA: Kašogijev leš zamotali u tepih i izneli iz konzulata, a onda krenuli panično da prikrivaju tragove zločina! (VIDEO)
Foto: AP

nova verzija

NOVI ŠOKANTNI DETALJI UBISTVA SAUDIJSKOG NOVINARA: Kašogijev leš zamotali u tepih i izneli iz konzulata, a onda krenuli panično da prikrivaju tragove zločina! (VIDEO)

Planeta -

Visoki saudijski zvaničnik izneo je novu verziju smrti novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu koja se potpuno razlikuje od prethodnih.

Poslednja verzija toka događaja i likvidacije Kašogija koju je izneo saudijski zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman otkriva nove pojedinosti. Grupa od 15 saudijskih zvaničnika poslata je da se suoči sa Kašogijem i oni su 2. oktobra pretili novinaru. Trebalo je da ga drogiraju i kidnapuju, a kada im se on suprotstavio, oni su ga ubili.

Jedan od agenata je zatim obukao Kašogijevo odeloi kako bi prikazali kako je on navodno napustio konzulat. Saudijska Arabija je posle dve nedelje negiranja bilo kakve umešanosti u nestanak Kašogija u subotu priznala da je ubijen u konzulatu. Prvo su tvrdili da se to dogodilo slučajno u tuči, a samo sat vremena kasnije drugi zvaničnik je rekao da je Kašogi zadavljen.

Turski istražioci sumnjaju da je telo Kašogija raskomadano posle ubistva, ali saudijski insajeder kaže da je leš umotan u tepih i predat "lokalnom saradniku" da ga se reši.

Prema poslednjoj verziji priče, Rijad je hteo da ubedi Kašogija, koji se pre godinu dana preselio u Vašington u strahu od osvete za svoje kritičke tekstove o režimu, da se vrati u Saudijsku Arabiju u sklopu kampanje kojom su želeli da spreče da neprijatelji države regrutiraju saudijske disidente.

Zbog toga je zamenik saudijske obaveštajne agencije Ahmed al-Asiri poslao 15 ljudi u Istanbul, tvrdi anonimni zvaničnik. Tim je trebao "određeno vreme" da zadrži Kašogija u sigurnoj kući izvan Istanbula, a zatim da ga oslobodi ako na kraju odbije povratak u domovinu. Stvari su krenule po zlu od početka, a pripadnici tima su prekoračili svoja ovlašćenja i primenili nasilje.

Kašogi je odveden u kancelariju konzula u kojem je sa operativcem Maherom Mutrebom razgovarao o povratku. Novinar je to odbio i rekao Mutrebu da ga neko čeka ispred zgrade i da će javiti turskim vlastima ako ne izađe iz konzulata za satvremena, tvrdi insajeder.

Kašogijeva verenica je otkrila da joj je on dao svoja dva mobilna telefoba i uputstvo da ga čeka i nazove pomoćnika turskog predsednika ako ne izađe.

Prema tvrdnjama anonimnog Saudijca Kašogi je u konzulatu rekao Mutrebu da krši diplomatska pravila i pitao ga da li "planiraju da ga kidnapuju".

Mutreb mu je odgovorio da će da ga "drogiraju i otmu", kako bi ga zastrašio što je bilo kršenje cilja misije, kaže insajder i dodaje da je novinar tada počeo da viče. Tada su se članovi tima uspaničili i krenula da ga ućutkaju kako bi prestao da se dere i tada su ga zadavili.

Kako bi prikrila zločin umotali su telo Kašogija u tepih i u službenom vozilu izneli iz konzulata. Leš je predat saradniku da bi ga se rešio. Forenzički stručnjak Salah Tubagi uklonio je sve tragove zločina. Operativac Mustafa Madani iskoristio je Kašogijevo odelo, naočare i sat i napustio konzulat kroz zadnja vrata kako bi izgledalo da je on novinar. Madani je zatim otišao u četvrt Sultanahmet gde se rešio tih stvari.

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track