AMERIKA PONIŠTILA VIZE SAUDIJCIMA OSUMNJIČENIM ZA UBISTVO KAŠOGIJA: Pompeo kaže da odgovorne treba kazniti, ali važni su i američki interesi (VIDEO)
Foto: EPA

REAKCIJA

AMERIKA PONIŠTILA VIZE SAUDIJCIMA OSUMNJIČENIM ZA UBISTVO KAŠOGIJA: Pompeo kaže da odgovorne treba kazniti, ali važni su i američki interesi (VIDEO)

Planeta -

VAŠINGTON - Administracija američkog predsednika Donalda Trampa odlučila je da poništi vize ili zabrani ulazak u SAD pojednim zvaničnicima Saudijske Arabije koji se dovode u vezu s ubistvom saudijskog novinara Džamala Kašogija.

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo rekao je da je to samo prvi korak u kažnjavanju Saudijske Arabije zbog ubistva Kašogija, kolumniste Vašington posta.

"Ove kazne neće biti poslednja reč po tom pitanju", kazao je Pompeo novinarima. On nije naveo na koga se mera odnosi, pošto su podaci o vizama poverljivi, ali je Stejt department je odmah zatim saopštio da će boravak u SAD biti zabranjen 21 "osumnjičenom Saudijcu".

"SAD ne tolerišu ovako nemilosrdan potez u cilju ućutkivanja gospodina Kašogija. Ni predsednik (Tramp) ni ja nismo srećni zbog te situacije", naveo je šef američke diplomatije ali je ipak ukazao na strateški značaj odnosa Vašingtona i Rijada.

"Mi i dalje posmatramo kao ostvariv dvostruki imperativ zaštite Amerike i izvođenja pred pravdu odgovornih za ubistvo gospodina Kašogija", dodao je Pompeo.

Tramp je za sada odbijao pozive da obustavi prodaju oružja Saudijskoj Arabiji koju smatra veoma važnim saveznikom na Bliskom istoku. Članovi Kongresa SAD zahtevali su da Saudijskoj Arabiji budu uvedene sankcije zbog ubistva Kašogija koji je živeo u SAD i kritički pisao o moćnom saudijskom prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu.

Kašogi je poslednji put viđen 2. oktobra kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu, gde je došao po dokumenta za ženidbu. Rijad je do vikenda tvrdio da je Kašogi napustio konzulat, da bi u subotu priznao da je Kašogi izgubio život u tuči u konzulatu, negirajući da je novinar mučen i namerno ubijen. Konačno su delovi njegovog raskomadanog tela pronađeni u bašti rezidencije saudijskog konzula u Istanbulu.

Saudijska Arabija je saopštila da je uhapsila 18 osumnjičenih za učešće u njegovom ubistvu.

Kurir.rs/Beta

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track