SALVINI ODBIO ULTIMATUM BRISELA: Ne menjamo budžet, Italija je na prvom mestu!
Foto: AP

direktno

SALVINI ODBIO ULTIMATUM BRISELA: Ne menjamo budžet, Italija je na prvom mestu!

Planeta -

Italija neće menjati budžet za 2019. godinu, izjavio je danas potpredsednik vlade Mateo Salvini, nakon što je Evropska komisija odbila fiskalni plan vlade u Rimu i dala joj tok od tri nedelje da dostavi novi.

Salvini je u intervjuu za radio "RTL 102,5" insistirao na tome da je ekspanzivni budžet, koji će iduće godine povećati deficit na 2,4 odsto BDP-a sa ovogodišnjeg targeta od 1,8 odsto, jedini način za smanjenje javnog duga, prenosi agencija Rojters.

"Italijani su na prvom mestu... Italija više ne želi da bude službenik glupih pravila", rekao je Salvini, koji predvodi desničarsku stranku Liga stranku koja vlada zajedno sa Pokretom "5 zvezdica".

Evropska komisija je pozvala Rim da predstavi novi nacrt budžeta kojim se smanjuje strukturni deficit za 0,6 procenata BDP-a umesto da se povećava za 0,8 procentnih poena, kako se predviđa sadašnjim planom.

Izvršni organ EU je prvi put upotrebio ovlašćenje dobijeno 2013. godine nakon dužničke krize u evrozoni, vrativši nacrt budžeta jednoj zemlji evrozone uz obrazloženje da krši pravilnik.

Salvini je rekao da Italija, da bi podstakla ekonomiju i smanjila racio duga prema BDP-u, mora da "postupa suprotno" od prethodnih vlada čiji su fiskalni planovi bili prihvatljiviji za Brisel.

Državni dug Italije iznosio je 131,2 odsto BDP-a krajem prošle godine, što je najviša proporcija duga prema bruto domaćem proizvodu u evrozoni, iza Grčke.

Uprkos nepopustljivom tonu kada je reč o budžetu, Salvini je rekao da ne dovodi u pitanje članstvo Italije u bloku jedinstvene valute.

"Ne želim da napustimo evro ili da napustimo Evropsku uniju", poručio je on.

U vrlo opširnom intervjuu, Salvini je takođe rekao da "ima dokaze da je Francuska primala imigrante preko granice i gomilala ih u Italiji", što je, kako je naveo, "možda deo pokušaja da se destabilizuje italijanska vlada".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track