NOVI DETALJI! SAUDIJCI POTVRDILI DA SU IMALI KAŠOGIJEVOG DVOJNIKA: Nisu hteli da ubiju novinara nego da ga otmu, ali sve je propalo kad se on uspaničio! (VIDEO)
Kašogi i njegov dvojnik, Foto: Printscreen/ Youtube

NEVEROVATNA PRIČA

NOVI DETALJI! SAUDIJCI POTVRDILI DA SU IMALI KAŠOGIJEVOG DVOJNIKA: Nisu hteli da ubiju novinara nego da ga otmu, ali sve je propalo kad se on uspaničio! (VIDEO)

Planeta -

Iako su dugo negirali bilo kakvu umešanost, saudijski zvaničnici su prvo potvrdili da je u njihovom konzulatu u Istanbulu ubijen novinar Džamal Kašogi, a sada i da su zaista doveli tamo i njegovog dvojnika!

Sada dva zvaničnika tvrde da su novinara planirali da kidnapuju, a ne da ubiju, i da su zato angažovali dvojnika - kao da je to već sasvim prihvatljivo!

Podsetimo, operativac iz 15-članog tima, koji se sumnjiči za smrt saudijskog novinara, vidi se kako šeta gradom u Kašogijevoj odeći, a sve su snimile nadzorne kamere u Istanbulu i to na dan kada je Kašogi ubijen.

CNN je preneo da im je visoko pozicionirani turski zvaničnik otkrio da je Mustafa al Madani (57) angažovan kako bi glumio Kašogija. Saudijska Arabija isprva nije komentarisala navode o dvojniku, ali su sada potvrdili priču. Međutim, kažu da su zapravo planirali otmicu.

Navodno, planirali su da Kašogija prevezu iz prostorija konzulata u sigurnu kuću, gde bi mogli da ga ispitaju. Forenzičar je trebalo iz konzulata da ukloni sve dokaze Kašogijevog prisustva, dok je dvojnik imao zadatak da stvori iluziju da je novinar neometano napustio konzulat.

foto: EPA

Umesto toga, operacija je postala nasilna. U timu koji je poslat u Istanbul bio je i jedan Kašogijev kolega koji mu je rekao da bi bilo dobro da se vrati u Saudijsku Arabiju. Kašogi je navodno tu mogućnost odbio te je potom okupljene pitao hoće li biti otet.

Kad su mu rekli da će ga odvesti u sigurnu kuću, počeo je da viče "upomoć". U tom trenutku, neidentifikovani član tima ga je uhvatio za vrat kako bi ga ućutkao. Međutim, nehotice ga je ubio, prenosi Biznis insajder.

Nejasno je zašto bi agenti uklonili dokaze o Kašogijevom boravku u konzulatu, ako su planirali da tvrde da je samostalno napustio zgradu.

Saudijski tim se uspaničio kada je Kašogi ubijen pa su telo umotali u neku tkaninu. Telo su predali turskom saradniku koji ga je odneo iz konzulata.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije Adel al Džubeir rekao je da je Kašogijeva smrt rezultat odmetničke operacije o kojoj princ Muhamed bin Salman i saudijske obaveštajne službe nisu bili obavešteni.

Kurir.rs/Biznis insajder Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track