ŠOKANTNO OTKRIĆE O MISTERIOZNO NESTALOM  MALEZIJSKOM AVIONU: Podaci o navigaciji HAKOVANI, a u avionu bilo sumnjivih putnika! Amerika SABOTIRA istragu! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

francuzi pokrenuli novu istragu

ŠOKANTNO OTKRIĆE O MISTERIOZNO NESTALOM MALEZIJSKOM AVIONU: Podaci o navigaciji HAKOVANI, a u avionu bilo sumnjivih putnika! Amerika SABOTIRA istragu! (VIDEO)

Planeta -

Francuska policija istražuje da li su podaci o navigaciji misteriozno nestalog malezijskog aviona MH370 pre 4 godine hakovani kako bi se prikrila ruta kojom je avion išao pre nego što se srušio u okean.

Istražitelji žele ponovo da prođu kroz podatke koje su prikupili "Boing" i FBI nakon što su pronašli neke više nego čudne informacije u izveštaju Vlade Malezije. Takođe su identifikovali "treću stranu", koja bi mogla da ima korisne podatke, a možda je proizvela softver kojim je hakovan satkom (satelitski podaci, op.pr.) jedinica u avionu.

Kako doznaju britanski mediji, u fokusu je i nekoliko putnika - jedan među njima je malezijski ekspert za aeronautiku koji je sedeo tačno ispod satkoma. Satkom antena u avionu komunicira sa nekoliko satelita i ovi podaci su korišćeni da se utvrdi ruta kojom je MH370 išao pre nego što se srušio.

Ako je satkom hakovan to znači da su podaci koje su istražioci ranije koristili netačni i da je avion mogao da se srušiti mnogo dalje od područja u kojem se je sprovođena potraga.

Novu teoriju otkrio je Žislen Vaterlo, Francuz kom su na kobnom letu od od Kuala Lumpura do Pekinga stradali žena i dvoje dece. On je rekao da novu istragu vodi Žandarmerija vazdušnog trasnporta i jedinica francuske vojne policije.

Istražioci pokušavaju da otputuju u SAD kao bi ispitali podatke koje imaju "Boeing" i FBI, uključujući i informacije sa simulatora leta koji je u svojoj kući imao pilot Zahari Šah. Naime, prethodni pokušaj je otkazan zbog "poverljivih podataka" i zaštite "Boingovih" industrijskih tajni.

"Ljuti smo i želimo da kažemo - dosta je. Vreme je da SAD počne da sarađuje", kaže Vatero. "Tamo mora da se ode jer postoje subjekti koji imaju važne informacije kako bi se shvatilo i otkrilo šta se dogodilo."

Neimenovana "treća strana" je navodno američka kompanija koja ima podatke, ali i softvare kojima je satkom mogao da bude hakovan.

Sumnjive osobe na letu su Iranac koji je svoje Fejsbuk prijatelje danima pre leta molio da se mole za njega, dva Ukrajinca i Amerikanac sa "čudnim profilom".

Ovo je prvi put da formalno istražno telo razmatra informaciju da je satkom hakovan, a pojedini delovi olupine podmetnuti. Podsećamo, malezijski avion na letu 370 nestao je 8. marta 2014, a u avionu je bilo 239 osoba.

Nestanak boinga 777 jedna je od najvećih svetskih vazduhoplovnih zagonetki. Veruje se da je skrenuo hiljade kilometara sa smera nad južnim Indijskim okeanom pre nego što se srušio nad obalom zapadne Australije.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track