OVO JE TRN U OKU NATO: Rusija malu oblast ubrzano naoružava! Veliki deo EU u dometu raketa iz Kalinjingrada! (VIDEO)
Foto: AP

kalinjingrad

OVO JE TRN U OKU NATO: Rusija malu oblast ubrzano naoružava! Veliki deo EU u dometu raketa iz Kalinjingrada! (VIDEO)

Planeta -

Jedno od glavnih pitanja o kojima se ovih dana diskutuje u ruskim stručnim krugovima je kako će Rusija odgovoriti na planove poljskih vlasti da na svojoj teritoriji na stalnoj osnovi razmeste diviziju Oružanih snaga SAD.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je upozorio da takvi potezi ne doprinose jačanju regionalne bezbednosti, već da primoravaju Rusiju da preduzme određene mere i neutralizuje sve moguće vojne pretnje u svim pravcima, ističući istovremeno da Rusija ne želi da se upušta u vojnu konfrontaciju sa Zapadom.

Ruski vojni eksperti ističu da je Rusija spremna da odgovori na svaku pretnju. Kao jedna od mogućnosti, spominje se prebacivanje većeg broja sistema „Iskander“, koji mogu da nose nuklearnu bojevu glavu, u Kalinjingradsku oblast, rusku enklavu na obali Baltičkog mora, koja se graniči sa Poljskom.

"U Kalinjingradskoj oblasti se gradi mnogo objekata. To potvrđuju satelitski snimci izraelskih izvora. Tamo se grade vojni objekti za raspoređivanje raznih vidova naoružanja, avijacije, vojnih jedinica… Ukratko rečeno, dovoljno ozbiljne i jake vojne snage. Ne mislim da će Poljska moći da se suprotstavi Rusiji, čak i ako se uzmu u obzir američke vojne baze namenjene za suprotstavljanje vojnim snagama u Kalinjingradskoj oblasti", kaže za Sputnjik ruski vojni politikolog, pukovnik u penziji Vladimir Karjakin.

Pukovnik dodaje da ne može da otkriva kojim sve moćnim oružjem Rusija raspolaže u Kalinjingradskoj oblasti, ali tvrdi da je to dovoljno naoružanja da ruska armija zaštiti svoju zemlju u slučaju napada.

"Ono što mogu da kažem jeste da su tamo raspoređeni ’Iskanderi‘, krstareće rakete, lovci, lovačko-bombarderska avijacija, višecevni bacači raketa — to je taktičko oružje. Sve to će biti više nego dovoljno za odvraćanje naših potencijalnih protivnika u tom regionu", ističe Karjakin.

On takođe navodi da će odnos vojnih snaga u ovom regionu ostati u korist Rusije, uprkos naporima SAD da stvore svoje vojne baze u Poljskoj. Vojni ekspert i glavni urednik portala Militari Rusija Dmitrij Kornev smatra da će potezi SAD i Poljske izazvati jačanje ruskog vojnog kontingenta u Kalinjingradskoj enklavi. On kaže da je i jedna raketna brigada sa sistemima „Iskander-M“ dovoljna za zaštitu, ali da bi, teoretski gledano, Rusija mogla da poveća broj raketnih sistema u okviru raketne brigade, kao i broj teške kopnene tehnike.

"Iskander“ se smatra idealnim ubicom američke protivraketne odbrane u Poljskoj i upravo zbog toga izaziva nervozu u NATO krugovima.

"Kompleks ’Iskander-M‘ može da nosi dva tipa raketa: balističke rakete, koje više liče na obične rakete, i krstareće rakete, koje više lične na bespilotne avione. Krstareće rakete prilično dugo lete do cilja, a domet im je oko 500 kilometara. Shodno tome, one će leteti od četrdeset minuta do sat vremena do cilja. To je prilično dugo“, navodi ekspert.

Međutim, let balističkih raketa, konkretno "Iskandera“, može da traje svega nekoliko minuta, ne više od tri-četiri minuta, ističe Kornev. "Može biti čak i manje. To zavisi od rastojanja. Ako je rastojanje manje, onda će te rakete stići za minut i po do dva“, dodao je on.

Prema rečima Korneva, teško da NATO za to vreme može da aktivira svoj protivraketni "kišobran“ u Evropi i zaštiti svoje vojne objekte. "Tačnije, možda i mogu da aktiviraju ’kišobran‘ i eventualno donesu neke odluke, ali to je teško izvodljivo. Međutim, ovde je mnogo važnije to što je balističku raketu sistema ’Iskander‘ savremenim protivraketnim sredstvima praktično nemoguće oboriti… U suštini, ako se jedan cilj gađa dvema raketama, oni možda mogu da obore jednu, ali druga će sigurno stići do cilja. S druge strane, nema nikakve sumnje da će svi ciljevi koji budu u radijusu dejstva tih raketa gotovo sigurno biti uništeni“, naveo je Kornev.

Ne treba zaboraviti ni da je nedavno uspešno testiranje najnovije ruske rakete iz sistema A-235 pokazalo da je Moskva, prema mišljenju stručnjaka, dobila najbolju protivvazdušnu odbranu u svetu. Eksperti smatraju da taj projektil, koji je zamenio stari sistem A-135, leti triput brže od puščanog metka.

Ruski vojni eksperti smatraju da odgovor Rusije treba da bude kompleksan i da to pitanje ne bi trebalo ograničiti samo na operativno-taktičke komplekse locirane na poljskim granicama i usmerene na infrastrukturu NATO trupa, već da treba da bude ojačan i pouzdanim sistemom protivvazdušne odbrane, kao i sredstvima elektronskog ratovanja. Prema njihovom mišljenju, Poljskoj treba jasno staviti do znanja da svojim delovanjem ne samo da ne ojačava svoju odbranu, već, sasvim suprotno, podriva svoju bezbednost.

"Planovi poljskih vlasti da na svojoj teritoriji rasporede dodatne kontingente NATO snaga, pre svega američke vojske, objavljeni su još u septembru tokom posete predsednika Andžeja Dude Americi. U politički leksikon čak je ušao i naziv ’Fort-Tramp‘, kako bi trebalo da bude nazvana vojna baza SAD u Poljskoj. Još nema konkretnih informacija o raspoređivanju tih oružanih snaga, ali Rusija je već prisiljena da izjavljuje da će u slučaju realizacije tih planova preduzeti određene mere. Mislim da se ovde, pre svega, radi o tome da će rusko oružje biti raspoređeno u Kalinjingradskoj oblasti, koja se direktno graniči sa Poljskom. Bez sumnje, ova situacija će primorati ruske oružane kontingente da se tamo premeste. U suštini, biće dat simetrični odgovor“, smatra ruski analitičar Jurij Borisenok.

Prema njegovom mišljenju, odluka SAD da se povuče iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa može uticati na planove poljskih vlasti. "Dosadašnje inicijative poljskih vlasti nisu uvek bile jasno definisane. Sada je u pitanju indikativna reakcija predsednika Dude na odluku američkih vlasti da se povuku iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Poljske vlasti su saopštile da one još nisu sagledale varijante kako će to promeniti strateški položaj Poljske.

Ali ukoliko se to dogodi, strateški položaj Poljske će se radikalno promeniti i to nagore, kao i položaj mnogih drugih evropskih zemalja… Odgovor Rusije će služiti kao protivteža planovima SAD o povlačenju iz Sporazuma, što se, blago rečeno, može smatrati promišljenim, ako se ima u vidu komplikovana situacija u vezi sa naoružanjem u Evropi“, zaključio je Borisenok.

Podsetimo, ranije se pojavila informacija da je Varšava spremna da plati milijardu i po do dve milijarde dolara za izgradnju stalne vojne baze SAD na poljskoj teritoriji, a u poslednje vreme se tema opasnosti od rata, koja navodno dolazi iz Rusije, aktivno pokreće u Poljskoj.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja