BAHATI PRINC SALMAN GUBI TRON? Kraljevska porodica u tajnosti sprema SMENU, a evo ko bi mogao da ga nasledi
Foto: EPA

zbog ubistva koje je šokiralo svet

BAHATI PRINC SALMAN GUBI TRON? Kraljevska porodica u tajnosti sprema SMENU, a evo ko bi mogao da ga nasledi

Planeta -

Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman mogao bi da bude smenjen zbog krize koja je usledila posle brutalnog ubistva novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Vodeći francuski list Figaro objavio je priču koja govori o tome da kraljevska porodica aktivno razmišlja o zameni princa prestolonaslednika, dok se kraljevstvo nalazi pred najvećim međunarodnim pritiskom u savremenoj istoriji zbog ubistva novinara za koga se veruje da je ubijen po nalogu samog Muhameda bin Salmana.

Ubijeni novinar
Ubijeni novinarfoto: AP

Neimenovani diplomatski izvor rekao je da se Savet lojalnosti, državno telo zaduženo za odobravanje reda nasledstva prestola, nekoliko puta u tajnosti sastalo poslednjih dana.

Sastavljen od delegata koji predstavlja svaki od klanova - najmanje sedam - ​​kraljevske porodice, ovo telo, odgovorno za probleme nasleđa, ispituje situaciju stvorenu nestankom novinara.

Navodno, saudijski režim želi da zameni 33-godišnjeg Muhameda njegovim mlađim, mnogo manje ambicioznim i predvidljivijim bratom princom Kalidom bin Salmanom.

Savet je već ranije prekršio običajno pravilo nasleđivanja prošle godine kada je postavio Muhameda kao novog krunskog princa umesto Muhameda bin Najefa, koji je bio prvi u redu za presto.

Kalid bin Salman
Kalid bin Salmanfoto: AP

Prema rečima britanskog pukovnika Brajana Lisa, nekadašnjeg vojnog atašea u Saudijskoj Arabiji, dani Muhamedovog de fakto vladanja su odbrojani.

On je rekao da Saudijci nikad neće priznati umešanost princa u ubistvo, ali da to ne znači da će on moći da nastavi da vlada.

"Verujem da će se kralj, pod pretpostavkom da je u jednom od svojih 'čistih' perioda, razrešiti Muhameda bin Salmana, tako što će ga zameniti. On to ne može učiniti odmah, ili čak u narednih nekoliko meseci, jer bi to izgledalo kao da se povio pred stranim pritiskom. Može da koristi savetodavno veće unutar porodice za imenovanje naslednika. To će sigurno vratiti kredibilitet monarhiji", rekao je Lis.

Kralj Salman sa rođakom ubijenog novinara
Kralj Salman sa rođakom ubijenog novinarafoto: Reuters

Prema njegovim rečima, malo ko veruje da Muhamed nije umešan u ovaj zločin.

"Saudijska verzija je, u najmanju ruku, neverodostojna. Tim koji je posetio Istanbul sigurno nisu turisti, a osoba koja je viđena da napušta konzulat u Kašogijevoj odeći očigledno nije bila on. Čak i Tramp sada priznaje da je ovo najlošije prikrivanje svih vremena", rekao je on.

foto: Reuters

Inače, prestlonaslednik Muhamed bin Salman je, otkako je postavljen na tu poziciju, pohapsio brojne prinčeve, zvaničnike i biznismene i od njih uzeo čitavo bogatstvo, a sve pod izgovorom borbe protiv korupcije.

On je i zapovedio saudijskoj vojsci da ratuje u Jemenu, gde je trenutno jedna od najgorih humanitarnih kriza u istoriji.

Takođe, kidnapovao je libanskog premijera, koga je ipak ubrzo pustio da se vrati u zemlju, a pozatvarao je silne kritičare i borce za ljudska prava.

Sin ubijenog novinara (levo) sa kraljevskom porodicom
Sin ubijenog novinara (levo) sa kraljevskom porodicomfoto: Reuters

Kako piše list Midl Ist Aj (Middle East Eye, Saudijci su pod velikim pritiskom i od strane Zapada, pre svega Amerikanaca i Britanaca da smene ozloglašenog prestolonaslednika. Velika Britanija je istorijski imala uvek veliki uticaj na Saudijce i već je ranije i odigrala ulogu prilikom smene na njenom državnom vrhu. London je podržao smenu kralja Sauda i pomogao prestolonasledniku, njegovom bratu Fajsalu da dođe na tron 1964. godine, jer je Sauda smatrao nekompetentnim.

foto: EPA

Britanska vlada osudila je ubistvo Kašogija i podržala istragu. Ali još uvek se poziva na Rijad kao "prijatelja i saveznika" i ističe "važno strateško partnerstvo" koje uključuje vojsku i trgovinu.

Saudijska Arabija i SAD imaju vojnu saradnju i Amerikanci prodaju Rijadu oružje vredno više milijardi dolara, pa je za očekivati da se njihov odnos održi na uobičajenom nivou. Međutim, teško bi to moglo da se postigne, ako Rijad vodi neko sa krvlju na rukama.

Kašogi ulazi u saudijski konzulat
Kašogi ulazi u saudijski konzulatfoto: EPA

"Londonu i Vašingtonu će biti potrebna revolucija u njihovom razmišljanju da postanu deo rešenja umesto da ostanu deo problema", kaže analitičar Mark Kertis.

Prema njegovim rečima, zakonodavci u Vašingtonu i Londonu imaju jedan važan prioritet: očuvanje saudijske kraljevske porodice, vojnog i ekonomskog saveznika u koga su toliko uložili. Međutim, ukoliko se ispostavi da je nemoguće obuzdati Muhameda bin Salmana, Britanija i SAD će se potruditi da obezbede da on ne bude na valsti.

Kurir.rs/Le Figaro/Rudaw Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track