Srebreničani političare izviždali i gađali flašama
Foto: Rojters

Skandal na komemoraciji

Srebreničani političare izviždali i gađali flašama

Planeta -
Najviše je zvižduka upućeno ambasadoru SAD Patriku Munu, dok je Ćamil Duraković, predsednik Organizacionog odbora, pogođen flašom

SREBRENICA - U Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice u 12 sati počela je komemoracija i sahrana 520 identifikovanih žrtava, ubijenih u tom gradu u julu 1995.

Među žrtvama su šest maloletnih osoba koje su u trenutku ubistva imale 15 godina, i tri žene od kojih je najstarija imala 94 godine. Ka Srebrenici je jutros krenulo oko 200 autobusa sa putnicima iz cele BiH.

Inače, nekoliko hiljada Srebreničana, članova porodica žrtava, uoči same komemorativne sednice okupili su se ispred bivše Fabrike akumulatora i izviždali pojedine domaće i strane delegacije u trenutku dok su izlazili iz Spomen-sobe.To je bila prva otvorena demonstracija porodica žrtava, koje su izričito zahtevale da ove godine u Memorijalnom centru u Potočarima ne bude "političkih govora", jer, kako su istakli, njima nisu potrebne lažne reči, javlja bosanski portal Kliks.Zviždanjem su Srebreničani iskazali nezadovoljstvo i zbog toga što nije dozvoljeno da se ove godine na lokalnim izborima u Srebrenici glasa prema popisu iz 1991. godine.

Najviše je zvižduka upućeno američkom ambasadoru u BiH Patriku Munu, dok je Ćamil Duraković, predsednik Organizacionog odbora manifestacije i kandidat za načelnika Srebrenice pogođen flašom.Srebreničani su zviždali šefu MIP Zlatku Lagumdžiji, predsedavajućem Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, hrvatskom članu Predsedništva BiH Željku Komšiću. Političarima su upućene brojne ružne reči, a Duraković je zbog toga ušao i u verbalni konflikt sa nekoliko Srebreničana. Inače, predsednik SAD Barak Obama ocenio je povodom godišnjice da "SAD odbacuju nastojanja da se iskrivljuju razmere ovog zločina, da se opravda motiv za zločin, da se okrive žrtve i da se negira nepobitna činjenica da je to bio genocid", poručio je Obama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track